«Κόκκινη κάρτα» από το ΣτΕ στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους χώρους

403

Υπάγεται στους ίδιους περιορισμούς με το συμβατικό τσιγάρο

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ( 704/2018) ότι για το ηλεκτρονικό τσιγάρο ισχύουν οι ίδιες απαγορεύσεις με το συμβατικό. Αποτέλεσμα, η απαγόρευση, και με την απόφαση του ΣτΕ, του καπνίσματος του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε όσους χώρους όπου απαγορεύεται το συμβατικό ενώ υπόκειται και στους ίδιους διαφημιστικούς περιορισμούς.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου ο οποίος ζητούσε να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές σειρά υπουργικών αποφάσεων  για την  απαγόρευση καπνίσματος στους Δημόσιους χώρους, τους περιορισμούς  στη διαφήμιση προϊόντων καπνού, κ.λπ. που αφορούσαν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Οι δικαστές επισημαίνουν ότι η ενδεχόμενη οικονομική βλάβη την οποία επικαλείται ο Σύνδεσμος ότι έχει υποστεί από τους περιορισμούς ο κλάδος, δεν προκαλείται από τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις αλλά ευθέως από το νόμο 4419/2016. Ο συγκεκριμένος νόμος έχει επιβάλλει περιορισμούς και απαγορεύσεις στη διαφήμιση, στην πώληση και τη χρήση του συμβατικού τσιγάρου και τον προϊόντων καπνού (απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, μεταφορικά μέσα, κ.λπ., δημιουργία χώρων καπνίσματος σε καζίνο, κέντρα διασκεδάσεως, κ.ά.), όπως επίσης προβλέπεται  και η επιβολή κυρώσεων σε βάρος των παραβατών.

Το δικαστήριο , πάντως, προτρέπει τους προσφεύγοντες να ζητήσουν αποζημίωση από το δημόσιο αν θεωρούν πως θίγονται οικονομικά.

ΠΗΓΗnewsbeast.gr