Το Ανώτατο αύξησε τις ποινές σε δύο υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας

250

Μετά από έφεση του Γενικού Εισαγγελέα κατά των πρωτόδικων αποφάσεων. Σύμφωνα με την απόφαση οι ποινές ήταν έκδηλα ανεπαρκείς.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε αυστηρότερες ποινές σε δύο υποθέσεις που αφορούσαν κατοχή παιδικής πορνογραφίας μετά από έφεση που καταχώρησε ο Γενικός Εισαγγελέας κατά των πρωτόδικων αποφάσεων, θεωρώντας τις ποινές που είχαν επιβληθεί ως έκδηλα ανεπαρκείς.

Η πρώτη υπόθεση αφορούσε Ελληνοκύπριο 52χρονο οικογενειάρχη, στην κατοχή του οποίου εντοπίστηκαν συνολικά 718 αρχεία παιδικής πορνογραφίας, εκ των οποίων τα 157 αφορούσαν παιδιά κάτω των 13 ετών και τα 561 παιδιά άνω των 13 ετών. Ο 52χρονος είχε επίσης εξασφαλίσει φωτογραφίες εννιάχρονου κοριτσιού φιλικής του οικογένειας, οι οποίες έτυχαν επεξεργασίας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έκρινε ένοχο τον 52χρονο σε τρεις κατηγορίες επιβάλλοντας του συντρέχουσες ποινές 2,5 ετών σε μια κατηγορία και 2 ετών στις άλλες δύο κατηγορίες.

Το Ανώτατο αποδεχόμενο την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα αύξησε τις ποινές φυλάκισης που του επιβλήθηκαν. Συγκεκριμένα η ποινή των 2 χρόνων και 6 μήνες που του επιβλήθηκε σε μια κατηγορία, αυξήθηκε σε 5 χρόνια, ενώ στις άλλες δύο κατηγορίες η ποινή των δύο ετών αυξήθηκε σε 3 και 4 χρόνια.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά αλλοδαπό άνδρα στην κατοχή του οποίου εντοπίστηκαν 2.102 αρχεία βίντεο με παιδικό πορνογραφικό υλικό εκ των οποίων τα 28 απεικόνιζαν παιδιά κάτω των 13 ετών.

Το Κακουργιοδικείο τον έκρινε ένοχο σε 31 κατηγορίες μετά από δική του παραδοχή, επιβάλλοντας του συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 3 ετών και 6 μήνες, 4 ετών και 2 ετών για διάφορες κατηγορίες.

Το Ανώτατο υιοθέτησε και σε αυτή την περίπτωση την θέση του Γενικού Εισαγγελέα ότι οι επιβληθείσες ποινές υπήρξαν έκδηλα ανεπαρκείς ενόψει της σοβαρότητας των αδικημάτων αυξάνοντας τις ποινές φυλάκισης που του επιβλήθηκαν.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο αύξησε τις ποινές φυλάκισης των 4 ετών, 3 ετών και 6 μηνών και των 2 ετών σε 7 έτη, σε 5 έτη και σε 3 έτη και 6 μήνες αντίστοιχα.
«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως η ποινή που επιβλήθηκε στον Εφεσίβλητο ήταν εκδήλως ανεπαρκής, αφού δεν ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα των αδικημάτων, όπως την υποδηλώνει η προβλεπόμενη από το Νόμο ποινή και οι πασιφανείς προεκτάσεις της αποτρόπαιης αυτής συμπεριφοράς. Η αναχαίτιση των υπό αναφορά εγκληματικών συμπεριφορών, απότοκο των οποίων είναι η σύνθλιψη του ψυχικού κόσμου των παιδιών, ο εξευτελισμός της προσωπικότητας των οποίων συνεχίζει με την προβολή του εν λόγω πορνογραφικού υλικού, καθιστά αδήριτη ανάγκη την καταφυγή των Δικαστηρίων σε επιβολή αποτρεπτικών ποινών», αναφέρει η απόφαση του Ανωτάτου.