Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση μιας 21χρονης από την Τουρκία κουρδικής καταγωγής, η οποία είχε συλληφθεί μαζί με άλλους οκτώ ομοεθνείς της στην Αθήνα, λίγο πριν από την άφιξη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Το Συμβούλιο έκρινε, όπως και σε δύο προηγούμενες υποθέσεις ομοεθνών της για τους οποίους η Άγκυρα είχε υποβάλλει αίτημα εκδόσεως, ότι δεν μπορεί να εκδοθεί, διότι στη γείτονα δεν θα τύχει δίκαιης δίκης και ενδέχεται να κατηγορηθεί και για άλλες πράξεις σχετικά με τις πολιτικές της πεποιθήσεις.
Ειδικά για την περίπτωση της 21χρονης, το Δικαστικό Συμβούλιο πέραν των όρων που διέλαβε στην απόφασή του περί μη εκδόσεως σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία ως προς τη διασφάλιση του δικαιωμάτων των πολιτών και την εξασφάλιση συνθηκών δίκαιης δίκης, υπεισήλθε και στην ουσία της υπόθεσης των κατηγοριών που συγκροτούσαν το αίτημα για έκδοση της.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της σε τρομοκρατικές δράσεις από μικρής ηλικίας, αλλά και τις κατηγορίες για ανάρτηση πανό και συμμετοχή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως τόνισε και η εισαγγελέας της έδρας, Ουρανία Σταθέα, οι κατηγορίες αυτές ή δεν στοιχειοθετούνται ή δεν συνιστούν καν αδικήματα κατά τον ελληνικό ποινικό νόμο.
Η απόφαση για μη έκδοση της 21χρονης, είναι η τρίτη κατά σειρά για όσους συνελήφθησαν πριν την έλευση Ερντογάν στην Αθήνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές αρχές υπέβαλαν ήδη αίτημα για έκδοση ενός ακόμα από τους εννέα συλληφθέντες Τούρκους κουρδικής καταγωγής.
Παράλληλα, η Άγκυρα εμμένει στο αίτημά της για έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που έφθασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016, και το δεύτερο κατά σειρά αίτημά της για έκδοση τους, συζητείται την Παρασκευή, 16 του μηνός, στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο της Αθήνας.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της 21χρονης, κουρδικής καταγωγής, η εισαγγελέας της έδρας Ουρανία Σταθέα, υπήρξε στην αγόρευση της καταπέλτης για την παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών στη γείτονα, στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων το κατηγορητήριο κατά της 21χρονης, καθώς την έφερε να μετέχει σε τρομοκρατικές δράσεις από την ηλικία των δέκα ετών.
Η εκζητούμενη γεννήθηκε το 1997 και ήρθε στη χώρα μας, όπως υποστήριξε η ίδια κατά την τοποθέτηση της στο Συμβούλιο, λίγες ημέρες πριν την άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα.
Η 21χρονη περιέγραψε στους δικαστές τις συνθήκες βασανισμού της κατά τη διάρκεια αλλεπάλληλων, στο παρελθόν κρατήσεών της στις τουρκικές φυλακές – είχε συλληφθεί δύο φορές- τους ξυλοδαρμούς που είχε υποστεί, τις βλάβες στην υγεία της, με σπασίματα πλευρών και χεριού, χωρίς να μεταχθεί από τις φυλακές στο νοσοκομείο και γενικά τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα σωφρονιστικά καταστήματα της Τουρκίας.