Κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση ήταν έξι σημαντικά στελέχη του Λιμενικού Σώματος ( ανάμεσα σε αυτούς ένας ναύαρχος, ένας αρχιπλοίαρχος και ένας υποπλοίαρχος) που, κατά την προδικασία, φέρονταν να ενημέρωναν τους λαθρεμπόρους για όλες τις κινήσεις των περιπολικών σκαφών του Λιμενικού. Ένας εξ αυτών απεβίωσε λίγα 24ωρα πριν την απόφαση κι οι υπόλοιποι απηλλάγησαν ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία.
Ανάμεσα στους κατηγορουμένους ήταν και μία 62χρονη επιχειρηματίας που φέρεται να προχωρούσε σε «ύποπτες συνεννοήσεις» με αξιωματικούς του Λιμενικού, κι η οποία επίσης απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία.
Πρόκειται για την υπόθεση που είχαν αναδείξει η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος στις 9 Νοεμβρίου 2011 κι η οποία είχε λάβει τότε μεγάλη δημοσιότητα.
Άξονας του εντυπωσιακού αρχικά κατηγορητηρίου ήταν ο εντοπισμός μιας νταλίκας έμφορτης με περίπου 160.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα στον Ασπρόπυργο στις αρχές Νοεμβρίου του 2011. Η ανεύρεση αυτού του αριθμού των τσιγάρων, που συνιστούσε μεγάλης έκτασης λαθρεμπορία, οδήγησε αρχικά στην άσκηση κακουργηματικών διώξεων. Η « εμπλοκή» των λιμενικών είχε αναδειχθεί κυρίως από υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ενώ συγκεντρώθηκαν κι άλλα στοιχεία από πολυήμερες συνδιαλέξεις.
Σημαντική ωστόσο εξέλιξη για την υπόθεση θεωρήθηκε το αίτημα που υπέβαλε στις 21 Αυγούστου 2012 ένας από τους κατηγορουμένους προκειμένου να μετρηθούν ξανά τα τσιγάρα που βρίσκονταν ακόμη μέσα στο ίδιο κατασχεμένο φορτηγό που βρισκόταν σε «φρουρούμενο χώρο» του Τελωνείου Ελευσίνας. Στην νέα καταμέτρηση αυτά που εντοπίστηκαν ήταν τελικώς 21.565 πακέτα, δηλαδή το 15% των αρχικώς μετρηθέντων! Παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε και εντός της ΕΛ.ΑΣ. για «προφανή λαθροχειρία», για «παρέμβαση εντός του Τελωνείου Ελευσίνας» δεν προέκυψε οτιδήποτε μεμπτό.
Οι δικαστικές αρχές δέχθηκαν ως «ορθή» τη δεύτερη καταμέτρηση. Έτσι παρέπεμψε όλους τους κατηγορουμένους της αρχικά κακουργηματικής υπόθεσης σε βαθμό πλημμελήματος. Η δίκη μετά από διαδοχικές αναβολές ξεκίνησε προ τριμήνου στον Πειραιά. Στην διάρκεια της δίκης κατέθεσαν ως μάρτυρες πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Λιμενικού αλλά και αξιωματικοί της ΕΛΑΣ (ΣΣ επέμειναν ότι η αρχική καταμέτρηση των τσιγάρων ήταν σωστή). Πρώην ανώτατος αξιωματικός του Λιμενικού παραδέχθηκε ότι ένας εκ των κατηγορουμένων λιμενικών που αθωώθηκε ήταν «πληροφοριοδότης» του.
Η δίκη κατέληξε μόνο σε καταδίκη για ορισμένα πλημμελήματα (κι ανάμεσα σε αυτά για οπλοφορία) 3-4 ιδιωτών . Ο δικηγόρος Πειραιά κ Ιωάννης Γλύκας που εκπροσώπησε νομικά ορισμένους εκ των κατηγορουμένων μίλησε για «διεξοδική, ορθή διερεύνηση της υπόθεσης στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας».