Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι δασμοί ύψους 25% στο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο θα ανακοινωθούν επίσημα την επόμενη εβδομάδα, αν και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου σημείωσαν ότι κάποιες λεπτομέρειες πρέπει ακόμα να αποσαφηνιστούν.
Σε πρόσφατες δηλώσεις της στη Σιγκαπούρη, η Μάλστρομ είπε ότι η όποια κίνηση θέσει ως στόχο την Ευρώπη θα είναι «βαθιά αθέμιτη».
«Συζητάμε διάφορα μέτρα. Οτιδήποτε από το παραπέμψουμε την υπόθεση στον ΠΟΕ (Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου), μεμονωμένα ή με άλλους εταίρους που επίσης επηρεάζονται, και επίσης μέτρα προστασίας και πιθανά αντίποινα», δήλωσε η Μάλμστρομ.
«Υπάρχουν πράγματα που συζητάμε εσωτερικά στην Κομισιόν και με τα κράτη-μέλη μας. Αλλά προφανώς, τίποτα δεν θα ανακοινωθεί έως ότου γνωρίζουμε την πλήρη έκταση αυτών των μέτρων».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ζήτησε, από την πλευρά του, μια «αυστηρή» απάντηση της ΕΕ. «Η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει με αυστηρό τρόπο στους τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς των ΗΠΑ που απειλούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γκάμπριελ σε ανακοίνωση, εκφράζοντας «τη μεγάλη ανησυχία» της Γερμανίας.
Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που σχεδιάζει να επιβάλει ο Τραμπ θα διαστρεβλώσουν το παγκόσμιο εμπόριο και θα στοιχίσουν θέσεις εργασίας, δήλωσε την Παρασκευή, ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, με την Κίνα να προβλέπει ότι το εμπόριο θα ζημιωθεί εάν άλλες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ.
Οι φόβοι για κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου έχουν προκαλέσει αναταράξεις στις ασιατικές αγορές, πλήττοντας τις τιμές των μετοχών των χαλυβουργιών και των μεταποιητικών βιομηχανιών που τροφοδοτούν τις αμερικανικές αγορές.
«Η επιβολή δασμών όπως αυτών δεν θα καταφέρει τίποτα άλλο παρά να διαστρεβλώσει το εμπόριο και εν τέλει, πιστεύουμε, θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϋ ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου Στίβεν Σιόμπο.
«Η ανησυχία μου παραμένει ότι με βάση τέτοιου είδους κινήσεις θα μπορούσαμε να δούμε να εφαρμόζονται μέτρα ως αντίποινα από άλλες μεγάλες οικονομίες. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός». Η Αυστραλία επιδιώκει εξαίρεση για τις εξαγωγές της σε χάλυβα και αλουμίνιο προς τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Σιόμπο.
«Οι βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου όλων των χωρών αντιμετωπίζουν δυσκολίες», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.
«Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να δείξουν αυτοσυγκράτηση στη χρήση προστατευτικών εμπορικών μέτρων, να σέβονται τους πολυμερείς εμπορικούς κανόνες και να έχουν μια θετική συνεισφορά στην παγκόσμια τάξη του εμπορίου».
Ο Τραμπ δίνει ιδιαίτερη σημασία στο χάλυβα και έχει δεσμευθεί να αποκαταστήσει την αμερικανική βιομηχανία και να τιμωρήσει όσες εμπορικές πρακτικές θεωρεί αθέμιτες, ιδιαίτερα αυτές της Κίνας.
Αν και η Κίνα αντιστοιχεί μόνο στο 2% των αμερικανικών εισαγωγών χάλυβα, η μαζική επέκταση της βιομηχανίας της έχει συμβάλει στο να δημιουργηθεί πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά χάλυβα, το οποίο έχει οδηγήσει σε μείωση των τιμών.
Η Νότια Κορέα, η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγός χάλυβα στις ΗΠΑ μετά τον Καναδά και τη Βραζιλία, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να είναι σε επαφή με Αμερικανούς αξιωματούχους έως ότου οριστικοποιηθούν τα σχέδια της Ουάσινγκτον.
«Για εμάς, το χειρότερο σενάριο ήταν δασμοί ύψους 54%» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου της Νότιας Κορέας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ωστόσο, εάν ο Τραμπ προχωρήσει με την πρότασή του για δασμούς 25% στον χάλυβα, «αυτό θα επηρεάσει τις εξαγωγές μας σε χάλυβα προς τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ο Καναδάς και η Βραζιλία επίσης ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν τη λήψη μέτρων αναφορικά με τους δασμούς.
Σύμφωνα με την Moody’s Investors Service, ο χάλυβας και το αλουμίνιο δεν αποτελούν σημαντικό οικονομικό παράγοντα ακόμα και για τους Ασιάτες εξαγωγείς, αντιστοιχώντας συνήθως σε λιγότερο από 1% του ΑΕΠ ή των εξαγωγών.
Ωστόσο, οι ασιατικές χαλυβουργίες ανησυχούν ότι οι αμερικανικοί δασμοί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα οι εγχώριες αγορές τους να πλημμυρίσουν με προϊόντα χάλυβα που δεν έχουν πού αλλού να διοχετευτούν.
«Ανησυχούμε για το πώς θα αντιδράσουν άλλοι εξαγωγείς, τι θα συμβεί με τον χάλυβα που δεν θα μπορεί να πουληθεί στις ΗΠΑ», δήλωσε στο Reuters ο Βίκρομ Γουατσαρακρούπ, πρόεδρος της ομοσπονδίας βιομηχανιών χάλυβα και σιδήρου της Ταϊλάνδης. Η χώρα εξάγει χάλυβα κυρίως στην Ασία αλλά και στις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ πιστεύει ότι οι δασμοί θα προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αλλά πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το αντίκτυπο στις αυξήσεις τιμών για τους καταναλωτές χάλυβα και αλουμινίου, όπως στις αυτοκινητοβιομηχανίες και την πετρελαϊκή βιομηχανία, θα καταστρέψει περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ όσες θα δημιουργήσει. Σύμφωνα με την ιαπωνική Toyota Motor Corp, οι δασμοί θα αυξήσουν σημαντικά το κόστος και κατά συνέπεια τις τιμές των οχημάτων που πωλούνται στις ΗΠΑ.
«Ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος ενός εμπορικού πολέμου καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει υψηλούς δασμούς στο χάλυβα και το αλουμίνιου – ξεχάστε την καμπύλη αποδόσεων – έτσι ξεκινά μια ύφεση», δήλωσε ο Ρόμπερτ Κάρνελ, επικεφαλής ανάλυσης για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στην ING στη Σιγκαπούρη. «Το εμπόριο είναι σχεδόν το μόνο πράγμα στο οποίο συμφωνούν οι οικονομολόγοι – το περισσότερο είναι καλύτερο», δήλωσε.