«Πράσινο φως» για την επαναφορά τους στα επίπεδα του έτους 2012
Αντισυνταγματικές έκρινε το Μισθοδικείο τις περικοπές των συντάξεων των δικαστών και εισαγγελέων, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την επαναφορά τους στα επίπεδα του έτους 2012.
Συγκεκριμένα, το 9μελές Μισθοδικείο έκρινε κατά πλειοψηφία (7 – 2) ότι ο νόμος 4093/2012 αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 26, 87, 88 κ.λπ. του Συντάγματος, οι οποίες επιτάσσουν τη χορήγηση στους δικαστικούς συντάξεις οι οποίες να μην αποκλίνουν ουσιωδώς από τις αποδοχές των εν ενεργεία συναδέλφων τους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται σε αυτούς ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανάλογο με το κύρος και την αποστολή του λειτουργήματος του. Η μειοψηφία είχε τη γνώμη ότι είναι δικαιολογημένες οι περικοπές των συντάξεων των δικαστών και των εισαγγελέων.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Μισθοδικείου, δεν αποκλείεται η επέμβαση του νομοθέτη για μείωση των συντάξεων λόγω επιτακτικής ανάγκης προς κάλυψη των οικονομικών αναγκών της χώρας και βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, ωστόσο, η επέμβαση πρέπει να γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι οι μειώσεις αυτές δεν υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο και είναι πράγματι πρόσφορες για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος. Επομένως, λόγοι αποκλειστικά οικονομικοί ή για επίτευξη δημοσιονομικών στόχων δεν μπορούν από μόνοι τους να δικαιολογήσουν περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών, ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση εκείνη των αιφνιδίων, αλλεπάλληλων ή σοβαρών περικοπών που αποτρέπουν πράγματι το έως τότε ισχύον συνταξιοδοτικό καθεστώς.
Οι συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί στις προσφυγές τους ανέφεραν ότι το «ψαλίδι» στις συντάξεις τους ανήλθε σε ποσοστό περίπου 74% και μόνο αυτές που έγιναν κατ΄ επιταγή του νόμου 4387/2016 άγγιζαν το 40%.
Μετά την εφαρμογή των επίμαχων νομοθετικών μέτρων, η μηνιαία σύνταξη των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μειώθηκε και το καθαρό ποσό των συντάξεων των πρόεδρων κυμαίνεται (ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας), από τα 1.450 ευρώ έως τα 1.675 ευρώ.
Το Μισθοδικείο παραπέμπει όλες τις αποφάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να καθορίσει τις αναδρομικές διαφορές που πρέπει να λάβουν οι δικαστές στις συντάξεις τους.