Σε ρύθμιση του δανείου τους προχώρησαν 50 δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες λίγες μέρες πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου τους, επιτυγχάνοντας την αναστολή των αναγκαστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί.
Η εξέλιξη αυτή προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων με βάση τα οποία την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πανελλαδικά, 50 πλειστηριασμοί σε σύνολο 261 προγραμματισμένων ανεστάλησαν, έπειτα από συνεννόηση των οφειλετών και του επισπεύδοντα.
Άλλοι 76 πλειστηριασμοί κρίθηκαν γόνιμοι και τα ακίνητα πουλήθηκαν, ενώ 135 κηρύχθηκαν άγονοι και θα επαναληφθούν.
Η σπουδή που δείχνει το 20% των οφειλετών λίγο πριν από τη ρευστοποίηση του ακινήτου τους επιβεβαιώνει ότι ο πλειστηριασμός μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης.
Το ποσοστό των οφειλετών που προσέρχεται τελικώς για τη ρύθμιση της οφειλής τους στο παρά πέντε του πλειστηριασμού, συμπίπτει με το ποσοστό εκείνων που θεωρούνται ως στρατηγικοί κακοπληρωτές και το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών είναι το 30% περίπου των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ο πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων των μετόχων αποτελεί κεντρική στρατηγική των τραπεζών στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν μέρος των οφειλών που αφήνουν πίσω τους αυτές οι επιχειρήσεις αλλά και να δώσουν το μήνυμα ότι η πτώχευση δεν συνεπάγεται άφεση αμαρτιών για τους επιχειρηματίες που βούλιαξαν τις επιχειρήσεις τους και στη συνέχεια τις εγκατέλειψαν.