Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για τη συγκέντρωση κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες μικρότερες τράπεζες, με επίκεντρο την Aegean Baltic Bank (ABBank), την Επενδυτική Τράπεζα (IBG) και την Praxia, που επιδιώκουν την καθιέρωσή τους στα τραπεζικά πράγματα, αξιοποιώντας το κενό που έχουν αφήσει πίσω τους οι τέσσερις συστημικές στον κρίσιμο τομέα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
Η επανεμφάνιση των μικρών τραπεζών ευνοείται από τη σταδιακή βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και την ανάγκη που υπάρχει για υγιείς χρηματοδοτήσεις, τη στιγμή που οι συστημικές τράπεζες ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων και ολοκλήρωσης των stress tests. Στελέχη του χώρου διαβλέπουν την ευκαιρία για τη δημιουργία μιας παράλληλης τραπεζικής αγοράς, χωρίς τα βαρίδια και λάθη του παρελθόντος, αξιοποιώντας την τεχνολογία, όπως συνιστά η περίπτωση της Praxia, αλλά και την υποδομή που υπάρχει ήδη στις περιπτώσεις των ABBank και IBG.
Οι εξελίξεις στην επανασύνταξη των μικρών τραπεζών κορυφώνονται με την επικείμενη πώληση της Επενδυτικής Τράπεζας (IBG), για την οποία η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος πήρε δεκαήμερη παράταση μέχρι τις 26 Μαρτίου. Η παράταση συνδέεται με το αυξημένο ενδιαφέρον, που φέρεται να εκδηλώνεται από εγχώριους και ξένους επενδυτές. Μεταξύ αυτών funds του εξωτερικού, επενδυτικά σχήματα με επικεφαλής πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του εγχώριου τραπεζικού κλάδου και τη σύμπραξη των Barniveld Enterprises (όμιλος Βαρδινογιάννη) και Duet Private Equity. Η IBG, εκτός από πλήρη τραπεζική άδεια, είχε μέχρι σήμερα επενδυτικό προσανατολισμό. Είναι από τις πρώτες τράπεζες που εισήγαγε υπηρεσίες ειδικής διαπραγμάτευσης παραγώγων στην Ελλάδα και ενεργεί ως ειδικός διαπραγματευτής στα περισσότερα παράγωγα προϊόντα του Χ.Α. διατηρώντας ηγετική θέση. Προσφέρει παράλληλα υπηρεσίες συναλλάγματος, διαχείρισης διαθεσίμων, ανταποκριτικής τραπεζικής και υποστήριξης διεθνούς εμπορίου.
Τη στρατηγική της φαίνεται να επανασχεδιάζει και η ABBank. Οπως εξηγεί ο βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Θεόδωρος Αφθονίδης, στα σχέδιά της είναι η δραστηριοποίησή της στον τομέα των χορηγήσεων στον επιχειρηματικό τομέα, πέραν των δανείων στη ναυτιλία, που αποτελούσε μέχρι σήμερα τη βασική της δραστηριότητα. Εχοντας αποπληρώσει τον ELA, στον οποίο υποχρεώθηκε να προσφύγει μετά την επιβολή των capital controls που έπληξαν τις καταθέσεις της, η διοίκηση της τράπεζας δρομολογεί την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την οποία θα καλύψει με ιδιωτική τοποθέτηση το fund Chenavari, ενισχύοντας το ποσοστό του στη μετοχική σύνθεση της τράπεζας. Η τράπεζα, σύμφωνα με τον κ. Αφθονίδη, διαθέτει υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ικανή ρευστότητα μέσα και από τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει με την EBRD και την Παρευξείνια Τράπεζα να αξιοποιήσει την υποδομή της για να υποστηρίξει τα σχέδια διεύρυνσης των εργασιών της.
Την ίδια στιγμή σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Praxia Bank που επιδιώκει έως τα τέλη Απριλίου να έχει αντλήσει κεφάλαια 200 – 250 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της επένδυσης στην Ελλάδα. Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με το ποσό των 40 – 60 εκατ. ευρώ συμμετέχει και ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Atlas Merchant Capital και βασικός μέτοχος της Praxia Bank κ. Μπομπ Ντάιμοντ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που πραγματοποιείται στον τραπεζικό τομέα τα τελευταία χρόνια και η οποία αφορά την ανάπτυξη νέων εργασιών και όχι ανακεφαλαιοποίηση. Στόχος της Credicom είναι η δημιουργία μιας νέας ψηφιακής τράπεζας, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές δυνατότητες, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει δίκτυο περίπου 40 μικρών καταστημάτων (kiosks) χαμηλού κόστους με έμφαση τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιωτών.