Πέντε μεγάλα μέτωπα αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να ανοίξουν διάπλατα μέσα στον Απρίλιο, απαιτώντας εντατική προεργασία από την ελληνική πλευρά ακόμα και τις ημέρες του Πάσχα. Ο λόγος για την Τέταρτη αξιολόγηση με τα 88 προαπαιτούμενα (σ.σ. και το μεγάλο αγκάθι του ενεργειακού), για το ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης, για το λεγόμενο γαλλικό κλειδί, για τις πιθανές παρεμβάσεις στο χρέος, αλλά και την μετα-μνημονιακή εποπτεία.
Όπως προκύπτει από την απολογιστική επιστολή του νέου προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο για την σύνοδο του Μαρτίου, την οποία απέστειλε στους ομολόγους του, ο τελικός στόχος για όλα αυτά τα πεδία είναι η άτυπη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης που θα λάβει χώρα στη Σόφια στις 27 Απριλίου.
Ωστόσο, το πραγματικό ορόσημο είναι πολύ πιο… κοντινό: αμέσως μετά το Πάσχα συνεδριάζει το Euroworking Group (12 Απριλίου) για να προετοιμάσει την συγκεκριμένη Σύνοδο αλλά και την συνάντηση στην Ουάσιγκτον που θα προηγηθεί (Σύνοδος ΔΝΤ). Και εκεί αναμένεται να φανεί η “ετοιμότητα”, κυρίως της ελληνικής πλευράς αλλά και από πλευράς των Θεσμών (σ.σ. δεδομένων των αντιθέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Κομισιόν και όχι μόνο).
Η κουβέντα τελικά άνοιξε στις Βρυξέλλες παρουσία Τόμσεν
Μάλιστα στην επιστολή Σεντένο αναφέρεται ότι τα παραπάνω ζητήματα συζητήθηκαν τελικά και στην υπουργική συνάντηση της 12ης Μαρτίου που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες. Και τούτο παρά το γεγονός ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος στην καθιερωμένη ενημέρωση δημοσιογράφων για το συγκεκριμένο γεγονός είχε πει λίγες μέρες πριν από την σύνοδο ότι το θέμα του χρέους τελικά μεταφέρεται για τον Απρίλιο.
Στην επιστολή του προέδρου του Eurogroup χαιρετίζεται επιπλέον και η παρουσία του Πόλ Τόμσεν “ο οποίος μας συμμετείχε μαζί μας στις συζητήσεις για την Ελλάδα” όπως αναφέρεται για την σύνοδο του Μαρτίου…
Αναλυτικά, επισημαίνεται για την Ελλάδα ότι “ζητήσαμε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν για την έγκαιρη ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης και τελικής αναθεώρησης του προγράμματος”. Αναφέρεται ότι οι ΥΠΟΙΚ και οι θεσμοί “πληροφορήθηκαν επίσης από τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις συνεχιζόμενες εργασίες για μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική που θα παρουσιαστεί εγκαίρως για την επόμενή μας σύνοδο. Ενημερωθήκαμε ότι οι τεχνικές εργασίες σχετικά με τον μηχανισμό προσαρμογής στην ανάπτυξη (γαλλικό κλειδί) ως μέρος των πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος προχωρούν ικανοποιητικά. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό καθώς και στο πλαίσιο του προγράμματος μετά την επόμενή μας συνάντηση” αναφέρεται.
Δεσμεύσεις για επιτάχυνση και κίνδυνος καθυστέρησης
Προς το παρόν οι θεσμοί έδωσαν τις τελευταίες “κατευθύνσεις” στην ελληνική κυβέρνηση στην τηλεδιάσκεψη που είχαν το βράδυ της Τρίτης (λίγο μετά την συνεδρίαση του ESM για την καταβολή της δόσης αλλά και για την αναθεώρηση της σύμβασης του 2015 για το δάνειο των 86 δις ευρώ) και κατεβάζουν… ρυθμούς λόγω του καθολικού Πάσχα.
Όσον αφορά στη θέση της ελληνικής πλευράς επιμένει στον στόχο ολοκλήρωσης όλων των μετώπων της 4ης αξιολόγησης έως την 21η Ιουνίου κορυφαίοι αξιωματούχοι της έχουν εκφράσει πλέον (κατ ιδίαν) και οι ίδιοι τις αμφιβολίες τους. Στις επίσημες δηλώσεις τους παραμένουν αισιόδοξοι αλλά και εκφράζουν τόσο στο εσωτερικό όσο και προς τους θεσμούς τη βούλησή τους να προχωρήσουν με ταχύτερα βήματα. Άλλωστε και οι πληροφορίες για ένα σενάριο παράτασης της συμφωνίας (αλλά και του μνημονίου) “μεταφράζεται” από κάποιες πηγές ως μία προσπάθεια άσκησης πίεσης…