«Ολοκληρωμένο σχέδιο για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου και των απελάσεων» μεταναστών έχει ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος ετοιμάζεται να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών στη νέα κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία. Όπως ανέφερε ο ίδιος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, στόχος του είναι να τεθεί το σχέδιο αυτό σε εφαρμογή αμέσως μόλις το νέο κυβερνητικό σχήμα αναλάβει τα καθήκοντά του.
«Ο αριθμός των απελάσεων πρέπει να αυξηθεί σημαντικά», υπογράμμισε ο συντηρητικός πολιτικός στην εφημερίδα Bild am Sonntag.
«Πρέπει ιδιαίτερα να είμαστε αυστηρότεροι έναντι όσων διαπράττουν ποινικά αδικήματα ή εγείρουν κίνδυνο για το ευρύ κοινό», τόνισε ο Ζεεχόφερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους πιο σκληρούς επικριτές της πολιτικής ανοικτών θυρών που αποφάσισε να εφαρμόσει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όταν κορυφώθηκε η προσφυγική κρίση. Η Βαυαρία βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης το 2015 λόγω της τοποθεσίας της, στα νότια σύνορα της Γερμανίας.
Ο Ζεεχόφερ θέλει οι νεοαφιχθέντες που δεν εξασφαλίζουν καθεστώς πρόσφυγα ή καθεστώς διεθνούς προστασίας να απελαύνονται το ταχύτερο στις χώρες καταγωγής τους. Εισηγείται επίσης να εγκατασταθούν περισσότερες κάμερες παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους. «Θέλουμε να παραμείνουμε μια χώρα που είναι φιλελεύθερη και ανοικτή στον κόσμο. Αλλά όταν πρόκειται για την προστασία των πολιτών, το κράτος πρέπει να είναι ισχυρό», σημείωσε ο Ζεεχόφερ, ο οποίος ανήκει στην Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), τo βαυαρικό αδελφό κόμμα της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.
«Πρέπει να υπάρξει συναίνεση (…) δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε περιοχές όπου το κράτος του νόμου δεν βρίσκει εφαρμογή», συνέχισε ο ίδιος.
Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα αυτή την εβδομάδα. Η Μέρκελ, ο Ζεεχόφερ και ο μεταβατικός ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (Όλαφ Σολτς) αναμένεται να υπογράψουν την οριστική συμφωνία σήμερα Δευτέρα και να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του νέου σχήματος.
Το σχέδιο του Ζεεχόφερ υποστηρίχθηκε την Κυριακή από την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία πρόσφατα ανέλαβε γενική γραμματέας της CDU. Στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής διαλόγου, η Κραμπ-Καρενμπάουερ έκρινε ότι η εφαρμογή του σχεδίου του Ζεεχόφερ θα αυξήσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης στο νομικό πλαίσιο για το άσυλο στη Γερμανία, αφού οι πρόσφυγες που θα παραμένουν στη χώρα θα εκπληρώνουν καλώς ορισμένες προϋποθέσεις. «Αν θέλει να προσεγγίσει το ζήτημα με ένα συνεκτικό σχέδιο, αυτό είναι καλό σημάδι για τη Γερμανία και την αποδοχή του νόμου για το άσυλο», δήλωσε η νέα ηγέτιδα της CDU. Επικαλούμενη τη δική της εμπειρία -χρημάτισε κρατιδιακή υπουργός Εσωτερικών στο Ζάαρλαντ- η Κραμπ-Καρενμπάουερ σημείωσε ότι προβλήθηκε πολύ μεγάλη αντίσταση τα τελευταία χρόνια στις προτάσεις να τεθούν όρια στη μετανάστευση.
Επισήμανε τα «κενά στην εφαρμογή» του νόμου και πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα ήταν σε καλύτερη θέση για να χειριστεί την κρίση εάν είχε μπορέσει, πριν ξεσπάσει η κρίση του 2015, να χαρακτηρίσει κράτη όπως είναι το Μαρόκο, η Τυνησία ή η Αλγερία ασφαλείς χώρες, κάτι που θα σήμαινε ότι οι πολίτες τους δεν θα είχαν δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου.
Η Μανουέλα Ζβέζιχ των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή ότι δεν έχει γίνει εκτενής διάλογος για τα προβλήματα αυτά, αλλά έκρινε πως οι προτάσεις του Ζεεχόφερ είναι υπερβολικά μονομερείς. Εξέφρασε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση, η τέταρτη υπό την Άγκελα Μέρκελ, να μπορέσει να μιλάει με μία φωνή. «Προστασία σε αυτούς που τη χρειάζονται, απομάκρυνση εκείνων στους οποίους δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε το δικαίωμα μόνιμης παραμονής, εξασφάλιση του ότι η ενσωμάτωση φέρνει αποτέλεσμα», συνόψισε.
Η κρίση των προσφύγων αρχικά θεωρήθηκε από πολλούς Γερμανούς ως ένδειξη της ικανότητας της χώρας να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση διεθνών προβλημάτων, αλλά πολύ γρήγορα προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολλών εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αφίξεων. Θεωρείται πως ήταν μια από τις αιτίες που συνέβαλαν να αυξηθεί η υποστήριξη προς αντιμεταναστευτικές οργανώσεις όπως το Pegida ή το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Η αύξηση του ποσοστού της AfD στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, με τη σειρά της, θεωρήθηκε ένας από τους βασικούς λόγους που ούτε οι Συντηρητικοί, ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ποσοστά ικανά να τους επιτρέψουν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας με ιδεολογικά εγγύτερα κόμματα και εντέλει τους ανάγκασαν να σχηματίσουν ξανά τον λεγόμενο «μεγάλο συνασπισμό».
Τα ρήγματα στη νέα κυβέρνηση ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανή. Ο Ζεεχόφερ ενδέχεται να αντιπαρατεθεί με τη νέα Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ για θέματα αστικών δικαιωμάτων. Η Μέρκελ ίσως βρεθεί αντιμέτωπη για θέματα όπως οι δημόσιες δαπάνες και οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη με τον νέο υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.
Δημοσκόπηση της Emnid που δημοσιεύθηκε την Κυριακή καταγράφει άνοδο του ποσοστού του SPD κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες, στο 19%, ενώ οι Συντηρητικοί της Μέρκελ βλέπουν το ποσοστό τους να μένει αμετάβλητο στο 33%. Η AfD απώλεσε – σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση δύο μονάδες, υποχωρώντας στο 13%.