Τον γύρο των γερμανικών μέσων ενημέρωσης κάνει από το πρωί η είδηση ότι η Ελλάδα αρνείται να πάρει πίσω πρόσφυγες από τη Γερμανία, κατά παράβαση των όσων προβλέπει ο Κανονισμός του Δουβλίνου.
Όπως προκύπτει από απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σε ερώτηση που κατέθεσε το κόμμα της Αριστεράς και την οποία αποκαλύπτει η Passauer Neue Presse, η Ελλάδα αρνείται να πάρει πίσω πρόσφυγες από τη Γερμανία, για τους οποίους όμως βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου είναι κανονικά υπεύθυνη. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον κανονισμό, υπεύθυνη για τη διαδικασία εξέτασης και χορήγησης ασύλου είναι η πρώτη χώρα υποδοχής στην ΕΕ.
Ενώ λοιπόν η Γερμανία αιτήθηκε πέρσι την επαναπροώθηση 2.312 ανθρώπων στην Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές δήλωσαν αρμόδιες μόλις για 81 περιπτώσεις και εν τέλει δεν δέχθηκαν απολύτως κανέναν. Σύμφωνα με τη Γερμανική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων μάλιστα, βάσει του Δουβλίνου θα έπρεπε να επιστρέψουν στην Ελλάδα συνολικά 2.735 πρόσφυγες και μετανάστες που σήμερα ζουν στη Γερμανία.
Στην απάντησή του το γερμανικό υπ. Εσωτερικών επικρίνει το υψηλό ποσοστό απόρριψης των ελληνικών αρχών που φτάνει το 95%, δεν απαντά όμως στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό, γιατί δηλαδή η Ελλάδα δεν δέχεται πρόσφυγες από τη Γερμανία.
Η Γερμανία δέχεται πρόσφυγες από την Ελλάδα
Η Ελλάδα πάντως δεν είναι η μόνη χώρα που δεν δέχεται να πάρει πίσω πρόσφυγες από τη Γερμανία. Από τον Μάιο του 2017 το Βερολίνο έχει αιτηθεί την επιστροφή 3.304 προσφύγων και μεταναστών στην Ουγγαρία, ωστόσο η Βουδαπέστη δεν έχει δεχθεί επίσης ούτε έναν.
Την ίδια ώρα όμως η Γερμανία δέχθηκε πέρσι από την Ελλάδα 3.189 πρόσφυγες στο πλαίσιο της λεγόμενης επανένωσης προσφυγικών οικογενειών. Πρόκειται ως επί το πλείστον για Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς. Συνολικά η Ελλάδα αιτήθηκε την προώθηση 5.800 προσφύγων στη Γερμανία. Οι γερμανικές αρχές ενέκριναν το 90% των περιπτώσεων.
Συνολικά ο αριθμός των προσφύγων που υποδέχεται η Γερμανία στο πλαίσιο της επανένωσης οικογενειών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ανθρώπων που επαναπροωθούνται στις πρώτες χώρες υποδοχής βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου. Το 2017 το Βερολίνο επαναπροώθησε 7.102 ανθρώπους και την ίδια ώρα δέχθηκε 8.754 νέους πρόσφυγες και μετανάστες.