Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η Ευρωπαϊκή Eνωση επηρεάζεται από την επιθετική τακτική του Τραμπ στο παγκόσμιο εμπόριο, παρά τους ισχυρισμούς υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρώπης ότι δεν θα υιοθετήσουν ανάλογα μέτρα προστατευτισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Ανάλογη στάση τηρεί η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, δηλώνοντας ότι η Ευρώπη δεν θα διαπραγματευθεί υπό την απειλή των ΗΠΑ, αναφερόμενη στην προθεσμία της 1ης Μαΐου που έδωσε ο Λευκός Οίκος για να καταλήξουν σε συμφωνία για το εμπόριο χάλυβα και αλουμινίου. Διαφορετικά, θα επιβληθούν δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την Ε.Ε. στις ΗΠΑ.
Αυτό σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι εξετάζουν να παίξουν λίγο έως πολύ με τους κανόνες που θέτουν οι ΗΠΑ στον χώρου του παγκοσμίου εμπορίου, κυρίως για να αντιμετωπίσουν την υπερπαραγωγή της Κίνας στον χάλυβα, καθότι είναι έμμεσα επιδοτούμενη. Εδώ και αρκετό καιρό, οι Βρυξέλλες τηρούν στάση χαμηλών τόνων απέναντι στο Πεκίνο, παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές φθηνού χάλυβα από την Κίνα ασκούν ισχυρές πιέσεις στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών χαλυβουργιών.
Αυτήν την εβδομάδα, όμως, κύκλοι των Βρυξελλών θα εξετάσουν μια σειρά από δικλίδες ασφαλείας για τον ευρωπαϊκό κλάδο των χαλυβουργιών, καθώς αναμένεται να αυξηθούν οι εισαγωγές από την Ιαπωνία, την Κίνα, την Τουρκία και τη Ρωσία. Οι παραγωγοί αυτών των χωρών θα αναγκαστούν να στραφούν στην ευρωπαϊκή αγορά, εφόσον οι δασμοί Τραμπ τους απομακρύνουν από τις ΗΠΑ.
Πέραν τούτου, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν αναδρομικά την αύξηση των εισαγωγών σε συγκεκριμένα προϊόντα χάλυβα, όπως οι αγωγοί και τα καλώδια, από το 2013 έως σήμερα. Μια τέτοια έρευνα θα άνοιγε τον δρόμο για να θέσει η Ε.Ε. την Κίνα προ των ευθυνών της. Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές χάλυβα στην Ευρώπη, μαζί με την Τουρκία. Συν τοις άλλοις, οι εισαγωγές χάλυβα των «τελικών και ημικατεργασμένων προϊόντων χάλυβα» στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 65% την περίοδο 2013-2016.
Η Ε.Ε. θα μπορούσε, όπως αναφέρει το Politico, να αποφύγει τη στοχοποίηση συγκεκριμένων προϊόντων από την Κίνα, όπως πράττουν οι ΗΠΑ. Πέραν των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ, ο κ. Τραμπ έδωσε το πράσινο φως για την επιβολή δασμών σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων έως και 60 δισ. δολάρια. Η λήψη μέτρων προστατευτισμού εις βάρος μιας άλλης χώρας θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις από την Κίνα. Μια επιλογή θα ήταν η εφαρμογή μέτρων εις βάρος των εισαγωγών από τη Νότια Κορέα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Νότιος Κορέα θα αναγκαζόταν να απορροφήσει την εγχώρια παραγωγή της και να μην αγοράσει από την Κίνα.