Δύο μέρες πριν από τις κατά γενική ομολογία κρίσιμες εκλογές στην Ιταλία, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ιταλική οικονομία ανακάμπτει χάρη κυρίως στην εγχώρια ζήτηση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Παράλληλα με την ανάκαμψη σημειώνεται μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 1,9% το 2017 από το 2,5% του αμέσως προηγούμενου έτους, ενώ χαίνουσα πληγή παραμένει η ανεργία. Τον Ιανουάριο αυξήθηκε στο 11,1% από το 10,9% του Δεκεμβρίου.
Παράλληλα, η ελβετική τράπεζα UBS διαβλέπει κινδύνους για την οικονομία της γειτονικής χώρας σε δύο διαφορετικές εκδοχές του εκλογικού αποτελέσματος. Σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσία ISTAT, το ΑΕΠ της Ιταλίας αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους κατά 0,3% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, ενώ στο σύνολο του 2017 η ανάπτυξη έφτασε στο 1,6%. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο υψηλότερος από το 2010, και από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων προκύπτει ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των επενδύσεων κατά 1,7%, των εξαγωγών κατά 2% και της κατανάλωσης κατά 0,1%. Σχολιάζοντας τα στοιχεία του περασμένου έτους, ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Πιερ Κάρλο Παντοάν μίλησε για επιστροφή στα «προ της κρίσης επίπεδα», αλλά οι επικριτές της κυβέρνησης επιμένουν πως η φτώχεια αυξάνεται στη χώρα. Η γειτονική μας χώρα εξακολουθεί να μένει πίσω σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης της οποίας είναι διπλάσιος από αυτόν της Ιταλίας.
Την ίδια στιγμή, όμως, φαίνεται να μην έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι για την τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης και ειδικότερα όσοι απορρέουν από το τραπεζικό της σύστημα, που έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Δεδομένου ότι οι ιταλικές τράπεζες βαρύνονται από το 25% των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ευρωζώνης, ανάλυση της UBS εντοπίζει δύο ενδεχόμενα εκλογικά αποτελέσματα που ενδέχεται να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα: αφενός στην περίπτωση που ένα ατελέσφορο αποτέλεσμα της κάλπης οδηγήσει αναγκαστικά σε νέα εκλογική αναμέτρηση και αφετέρου στην ανάδειξη κυβερνητικού συνασπισμού με ευρωσκεπτικιστικό πρόσημο. «Στις δύο αυτές περιπτώσεις ενδέχεται να αυξηθούν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις τράπεζες καθώς θα αυξηθεί το κόστος του δανεισμού τους», προβλέπουν οι αναλυτές της UBS.
Σημειωτέον ότι η ελβετική τράπεζα είχε προβλέψει πως η ανάπτυξη της Ιταλίας την περασμένη χρονιά θα έφτανε στο 1,5% χάρη κυρίως στην αυξημένη εγχώρια ζήτηση και στο εμπόριο.