Η πρόσληψη του αδήλωτου εργαζόμενου θα μειώνει κλιμακωτά το πρόστιμο στον εργοδότη
Τέλος στην αμιγώς εισπρακτική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας με θεσμοθέτηση κλιμακωτών προστίμων με βάση το χρόνο της σύμβασης εργασίας που θα κάνει ο εργοδότης στον εργαζόμενο φέρνει το υπουργείο Εργασίας, είπε η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και τους Ευγενία Χατζηγεωργίου και Απόστολο Λυκεσά. Σε κάθε περίπτωση θα πληρώνει ένσημα τριών μηνών στον εργαζόμενο, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα διπλασιάζεται χωρίς δυνατότητα έκπτωσης, ξεκαθάρισε η ίδια.
Στο πλαίσιο του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, ένα από τα ζητήματα που εξετάζονται διεξοδικά είναι και αυτό του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, καθώς «σχεδιάζουμε μία αλλαγή της “αρχιτεκτονικής” του, μία συνολική αλλαγή της λογικής του, από την αμιγώς εισπρακτική σε μία περισσότερο δικαιοσύνης προς τον “αδήλωτο” εργαζόμενο», είπε η κ. Αχτσιόγλου στο πλαίσιο συνέντευξης στην οποία αναφέρθηκε αναλυτικά και στην αύξηση του κατώτατου μισθού που ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζεται σε τεχνικό επίπεδο.
«Σε λίγες ημέρες θα έρθει η σχετική διάταξη στην Βουλή και το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για κάποιον που “πιαστεί” με αδήλωτο εργαζόμενο θα μειώνεται σημαντικά εφόσον λάβει χώρα πρόσληψή του και, ανάλογα με το χρονικό διάστημα της σύμβασης εργασίας που υπογράφεται, θα μειώνεται και το πρόστιμο», όπως σημείωσε.
«Μην “το δέσετε κόμπο” ακόμη, δεν έχει κλείσει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, αλλά η μείωση αυτή, που θα είναι κλιμακωτή, θα προβλέπει ότι «αν ο εργοδότης κάνει στον εργαζόμενο μία σύμβαση τριμηνιαία, το πρόστιμο θα είναι 7.000 ευρώ περίπου, εάν είναι εξαμηνιαία 5.000 ευρώ και αν είναι ετήσια θα είναι 3.000 ευρώ περίπου».
«Σε κάθε περίπτωση, ο εργοδότης θα οφείλει να πληρώσει τα ένσημα τριών μηνών για αυτόν που εντοπίστηκε αδήλωτο», προσέθεσε σε άλλο σημείο.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, συνέχισε η υπουργός, υπάρχει ευρεία συναίνεση με τους εργοδότες και το θέλουν και οι εργαζόμενοι, ο στόχος είναι να γίνονται συμβάσεις εργασίας και μάλιστα κατά το δυνατόν αορίστου χρόνου ή εκτεταμένου χρονικού διαστήματος. Είναι κάτι που αναζητούν σε μεγάλο βαθμό και οι συνεπείς εργοδότες».
Παράλληλα, «σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται χωρίς δυνατότητα έκπτωσης, υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, «υπάρχει λογική ισορροπίας αλλά όχι λογική συγχώρεσης παραβατικών συμπεριφορών».
Αναφορικά με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για αδήλωτη εργασία μέχρι σήμερα και την επίδρασή τους στην αγορά εργασίας, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η καθαρή αδήλωτη εργασία έπεσε το 2017 στο 12% περίπου στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας. Πλέον το στοίχημα είναι περισσότερο στην υποδηλωμένη εργασία, όταν κάποιος π.χ. εργάζεται οκτώ ώρες αλλά δηλώνεται για τέσσερις. Με την αλλαγή του προστίμου θα υπάρξει μία μεταβολή στην ποιότητα των θέσεων εργασίας» όπως προέβλεψε.