Ισχυρό momentum αποκτούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ξεπερνώντας ήδη τους 1.300 μέχρι προχθές, ένα μήνα από τη νομοθετική καθιέρωσή τους στις 21 Φεβρουαρίου.
Μετά από ερμηνεία συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου από τις νομικές υπηρεσίες του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, η διακοπή των φυσικών πλειστηριασμών και η αποκλειστική διενέργεια των ηλεκτρονικών ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και κλείνει ένα μήνα εφαρμογής την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 289 πλειστηριασμοί. Στο διάστημα αυτό, παρά τη συνεχιζόμενη ηχηρή παρουσία συγκεκριμένων “συλλογικοτήτων”, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ανεβάζουν αισθητά ταχύτητα και οι τραπεζίτες διαπιστώνουν ότι λειτουργούν τόσο υπέρ των ανακτήσεων οφειλών, δίνοντας ισχυρό μήνυμα σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, όσο και υπέρ της αύξησης των ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Από τους 318 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στις 21 Μαρτίου (ακριβώς ένα μήνα μετά τη νομοθετική έναρξη της αποκλειστικής διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών), οι 185 ολοκληρώθηκαν με κατακύρωση του ακινήτου σε υπερθεματιστή, σε 96 δεν υπήρξε συμμετοχή υποψηφίων πλειοδοτών και κηρύχθηκαν άγονοι, ενώ 37 ανεστάλησαν και κανείς δεν ματαιώθηκε.
Την αμέσως προηγούμενη Τετάρτη 14 Μαρτίου, έγιναν 335 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων 133 κατακυρώθηκαν σε πλειοδότη, 153 απέβησαν άκαρποι, 46 ανεστάλησαν και 3 ματαιώθηκαν. Την Τετάρτη 7/3 είχαν αναρτηθεί 722 πλειστηριασμοί και ολοκληρώθηκαν 246, άγονοι κατέληξαν 254 και 184 ανεστάλησαν, ενώ 38 ματαιώθηκαν.
Τα παραπάνω διαστήματα έθεσαν ουσιαστικά στις “ράγες” την απρόσκοπτη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, δίνοντας ηχηρά μηνύματα με τους πρώτους πλειστηριασμούς “τρανταχτών” περιπτώσεων στρατηγικών κακοπληρωτών.
Πλέον ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν γίνονται μόνο κάθε Τετάρτη, αλλά έχουν ξεκινήσει να γίνονται και Πέμπτες – Παρασκευές, αποκτώντας σταθερή ροή που οδηγεί στην εκτίμηση ότι τον Απρίλιο οι πλειστηριασμοί θα φτάσουν τους 1.500.
Η εξομάλυνση της διαδικασίας συμβαδίζει με την εξομάλυνση της κατάστασης στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους της περιφέρειας, οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλο οδηγούνται σε λύση της αποχής τους. Προχθές, την αποχή τους έλυσαν οι συμβολαιογράφοι της Λάρισας, οι οποίοι είχαν ορίσει αυτή να διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο.
Πριν από το Πάσχα εκτιμάται ότι θα λήξει η αποχή και των συμβολαιογράφων της Κέρκυρας. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κέρκυρας κ. Κ. Γιαννακούρης είχε επικαλεστεί για την απόφαση αποχής την ύπαρξη κενών στο νόμο για τους πλειστηριασμούς. Πάντως, οι πλειστηριασμοί που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν στην Κέρκυρα, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και έγιναν κανονικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στον Απρίλιο επίκειται ο πλειστηριασμός τεσσάρων ξενοδοχείων στην Κέρκυρα.
Πέραν της Κέρκυρας, ο άλλος σύλλογος συμβολαιογράφων που απέχει από πλειστηριασμούς είναι αυτός της Κρήτης. Ο συγκεκριμένος σύλλογος έχει αποφασίσει παράταση της αποχής των μελών του από πλειστηριασμούς μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση η αποχή εκτιμάται ότι θα λυθεί στις 10 – 15 Ιουνίου.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, συνεχίζει να απέχει από πλειστηριασμούς λιγότερο από το 10% των συμβολαιογράφων σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, πάνω από 400 συμβολαιογράφοι έχουν ήδη πιστοποιηθεί. Σημειώνεται ότι σε σύνολο 3.000 συμβολαιογράφων σε όλη τη χώρα, μόνο το 10% – 15% ασχολούνταν με πλειστηριασμούς.
Οι πλειστηριασμοί αποτελούν καταλύτη στην προσπάθεια των τραπεζών για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο στόχος για μείωση των NPEs μέσω ρευστοποιήσεων ανέρχεται σε 13,5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό της συμβολής των πλειστηριασμών στην επίτευξη του στόχου μείωσης των κόκκινων δανείων μέχρι τα τέλη του 2019 ανέρχεται σε 30%.