Ο αντιπροέδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται νέα μελέτη από την ειδική ομάδα υψηλού επιπέδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου
Ο αντιπροέδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται νέα μελέτη από την ειδική ομάδα υψηλού επιπέδουτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, απαντώντας στη θέση του Philip Lane, επικεφαλής της Ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, για δημιουργία νέου συνθετικού ομολόγου μέσα από “πακέτα” κρατικών χρεών.
“Το 2016, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου συνέστησε ειδική ομάδα υψηλού επιπέδου επιφορτισμένη με την αξιολόγηση της σκοπιμότητας των αποκαλούμενων εξασφαλισμένων με κρατικά ομόλογα τίτλων, ώστε να μπορέσουν οι σχετικοί φορείς χάραξης πολιτικής να λάβουν τεκμηριωμένη απόφαση ως προς το εάν πρέπει να επιτρέψουν την ανάπτυξή τους ή όχι.”
Επιπλέον, σημείωσε ότι η Κομισιόν εξετάζει επί του παρόντος σχετική έκθεση που εκπόνησε «ειδική ομάδα υψηλού επιπέδου επιφορτισμένη με την αξιολόγηση της σκοπιμότητας των αποκαλούμενων εξασφαλισμένων με κρατικά ομόλογα τίτλων». Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2016 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου και η έκθεσή της δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2018.
“Με δεδομένη την εκτεταμένη ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, η οποία περιλάμβανε διαβουλεύσεις με φορείς της αγοράς, η Επιτροπή δεν σκοπεύει να εκπονήσει άλλες μελέτες.”
Όλο το κείμενο:
”
Το 2016, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου συνέστησε ειδική ομάδα υψηλού επιπέδου επιφορτισμένη με την αξιολόγηση της σκοπιμότητας των αποκαλούμενων εξασφαλισμένων με κρατικά ομόλογα τίτλων, ώστε να μπορέσουν οι σχετικοί φορείς χάραξης πολιτικής να λάβουν τεκμηριωμένη απόφαση ως προς το εάν πρέπει να επιτρέψουν την ανάπτυξή τους ή όχι. Η έκθεση δημοσιεύθηκε στο τέλος Ιανουαρίου του 2018[1]. Επί του παρόντος, η Επιτροπή εξετάζει την έκθεση της ειδικής ομάδας υψηλού επιπέδου.
Ένα από τα συμπεράσματα της ειδικής ομάδας υψηλού επιπέδου είναι ότι, προκειμένου να αναπτυχθούν οι εξασφαλισμένοι με κρατικά ομόλογα τίτλοι, θα πρέπει να προσαρμοστεί η τρέχουσα ρυθμιστική μεταχείρισή τους, για να αποτυπώνει με μεγαλύτερη συνέπεια τα μοναδικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού τους.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Juncker στην επιστολή προθέσεων που συνόδευε την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2017, η Επιτροπή πιστεύει ότι τα εν λόγω μέσα θα μπορούσαν να συμβάλουν σε καλύτερη γεωγραφική διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να καταστούν οι μεμονωμένες τράπεζες και ολόκληρη η ζώνη του ευρώ περισσότερο ανθεκτικές σε κραδασμούς. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προτείνει ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη εξασφαλισμένων με κρατικά ομόλογα τίτλων, με βάση εκτίμηση επιπτώσεων[2].
Με δεδομένη την εκτεταμένη ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, η οποία περιλάμβανε διαβουλεύσεις με φορείς της αγοράς, η Επιτροπή δεν σκοπεύει να εκπονήσει άλλες μελέτες.
[1] https://www.esrb.europa.eu/pub/task_force_safe_assets/html/index.en.html
[2] https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiative/163486/attachment/090166e5b7ffc285_en ”