Την συνεχή διάβρωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου καταδεικνύουν για μια ακόμη χρονιά τα τελευταία στοιχεία για το προφίλ του ελληνόκτητου εμπορικού στόλου συμφωνά με τα οποία η γαλανόλευκη υπεστάλη την τελευταία διετία σε περισσόετρα από εκατό πλοία. Την ίδια ώρα ο ελληνόκτητος στόλος συνεχίζει να μεγαλώνει και σε πλήθος και σε χωρητικότητα ενώ παραμένει ο μεγαλύτερος διεθνώς.
Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων της IHS Markit από το Greek Shipping Co-Operation Committee ο στόλος (πλοία άνω των 1.000 gt) αυξήθηκε το προηγούμενο δωδεκάμηνο κατά 63, 13.161.590 dwt και 6.855.494 gt. στα 4.148 πλοία όλων των κατηγοριών (Bulker, δεξαμενόπλοια, κ.λ.π.) συνολικής μεταφορικής ικανότητας 341.925.357 dwt και 199.286.013 gt. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν και 200 υπο ναυπήγηση πλοία.
Ο υπο ελληνική σημαία στόλος στη διάρκεια του δωδεακμήνου που ολοκληρώθηκε στις 19 Μαρτίου μειώθηκε κατά 24 πλοία, 672.557 τόνους dwt και 317.788 gt σε με το προηγούμενο δωδεκάμηνο. Τότε είχε χάσει άλλα 62 πλοία και πριν από αυτό είχε επίσης συρρικνωθεί. Έτσι αν και ο ελληνόκτητος στόλος παραμένει πρώτος παγκοσμίως τόσο σε αριθμό πλοίων όσο και σε χωρητικότητα το ελληνικό νηολόγιο με 723 πλοία, υποχώρησε στην τέταρτη θέση μεταξύ αυτών που επιλέγουν οι πλοιοκτήτες σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Greek Shipping Co-Operation Committee). Στην πρώτη θέση βρίσκονται τα νησιά Μάρσαλ, δεύτερη η Λιβερία και Τρίτη η Μάλτα. Πάντως σε όρους χωρητικότητας το ελληνικό νηολόγιο παραμένει το μεγαλύτερο. Αυτό συμβαίνει διότι παρά το γεγονός πως κάποιοι πλοιοκτήτες άλλαξαν νηολόγια ή πούλησαν τα πλοία τους, άλλοι με νεότερα και μεγαλύτερα πλοία ύψωσαν την γαλανόλευκη.
Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία αυτά κρίνονται ανησυχητικά καθώς καταδεικνύουν ότι το ελληνικό νηολόγιο φυλλορροεί και δεν μπορεί να κρατήσει τη δύναμή του αφού είναι ακριβό και βρίθει γραφειοκρατικών προβλημάτων σε σχέση με άλλες σημαίες. Λιγότερα πλοία σημαίνουν και λιγότερους Έλληνες αξιωματικούς.
Και αυτά την ώρα που ο ελληνόκτητος στόλος συνεχίζει να μεγαλώνει και σε πλήθος και σε χωρητικότητα ενώ παραμένει ο μεγαλύτερος διεθνώς. Όσον αφορά στο βιβλίο παραγγελιών, των υπο ναυπήγηση δηλαδή ποντοπόρων, στην παρούσα φάση «κτίζονται» 74 πετρελαιοφόρα, 29 δεξαμενόπλοια χημικών και προϊόντων, 27 δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου, 57 φορτηγά μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην, 9 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 4 πλοία άλλων τύπων.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ελληνικές ναυτιλιακές ελέγχουν το 26,4% του παγκοσμίου στόλου δεξαμενοπλοίων και το 16,2% του στόλου μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην σε όρους χωρητικότητας.
Τέλος αναφορικά με τους νηογνώμονες την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνόκτητων πλοίων με ελληνική σημαία έχει το American Bureau of Shipping (ABS) και ακολουθούν κατά σειρά οι Lloyd’s Register, DNV GL, RINA, BV και ClassNK.