Έγγραφο του Προέδρου του Αρείου Πάγου για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη νομολογία του
Με έγγραφό του ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου παρέχει χρήσιμες οδηγίες σχετικά με τις δυνατότητες πρόσβασης στη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Αναλυτικά το έγγραφο:
Ο Άρειος Πάγος, με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών όλων των δικαστηρίων της χώρας στη νομολογία του, σας ενημερώνει για τα εξής:
1) Στην ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου, στη θέση «Αποφάσεις», υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης με ελεύθερο κείμενο στις ανωνυμοποιημένες Πολιτικές και Ποινικές αποφάσεις καθώς και στις αποφάσεις του Νόμου 3068/2002 (πατώντας στο σύνδεσμο: ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ με κείμενο (λειτουργία προσαρμοσμένης αναζήτησης Google) (http://www.areiospagos.gr/g_custom_search.html). Η αναζήτηση επιστρέφει μέχρι 10 σελίδες αποτελεσμάτων.
2) Η ίδια αναζήτηση με περισσότερα αποτελέσματα μπορεί να γίνει από την κεντρική ιστοσελίδα αναζήτησης www.google.com, πληκτρολογώντας το κείμενο αναζήτησης ακολουθούμενο από τις λέξεις “sίte:areίospagos.gr” (π.χ. Πυλωτή χώρος στάθμευσης sίte:areiospagos.gr). Οι παραπάνω δυνατότητες εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα έρευνας της συγκεκριμένης μηχανής αναζήτησης.
3) Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να αποθηκεύσούν όλες τις αποφάσεις τοπικά στον υπολογιστή τους (σκληρό δίσκο, flash USB ή άλλο αποθηκευτικά μέσο), για χρήση εκτός διαδικτύου, μπορούν να κατεβάσουν τα αντίστοιχα αρχεία από την ιστοσελίδα http:www.areiosρagos.gr/apofaseis-update.htm, να τα αποσυμπιέσουν και να τα αποθηκεύσουν. Οι αποφάσεις αυτές καλύπτουν τα έτη από το 2007 μέχρι και την 23-2-2018. Η επικαιροποίηση του φακέλου του τρέχοντος έτους (όπως και κάθε μελλοντική ενημέρωση) με τις νέες ανωνυμοποιημένες αποφάσεις, θα γίνεται από τους ιδίους τους παραλήπτες. Συγκεκριμένα, στην παραπάνω ιστοσελίδα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα εμφανίζεται σύνδεσμος που θα δίνει πρόσβαση στις νέες ανωνυμοποιημένες αποφάσεις. Αυτές τις αποφάσεις, οι παραλήπτες θα πρέπει να τις αντιγράφουν στον αντίστοιχο φάκελο έτους που διατηρούν τοπικά στον Η/Υ τους.
Αφού δημιουργηθεί η παραπάνω βάση, η αναζήτηση νομολογίας με λέξεις ή κείμενο διευκολύνεται και αναβαθμίζεται ποιοτικά με τη χρήση οποιασδήποτε μηχανής ευρετηρίασης-αναζήτησης της αρεσκείας των παραληπτών. Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές τέτοιες μηχανές αναζήτησης, είτε με αγορά (όπως το dtSearch ή το Copernίc) είτε ελεύθερες και δωρεάν (όπως το Google Desktop).
Η επιλογή της μηχανής αναζήτησης επαφίεται αποκλειστικά στον κάθε χρήστη κατά την προσωπική του διευκόλυνση.