Στα μισά του δρόμου
Εν αναμονή των stress tests
«Αν τα επόμενα δύο-τρία χρόνια η ελληνική οικονομία δεν εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης ικανούς για να “καθαρίσουν” οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι τους ισολογισμούς τους και οι διεθνείς αγορές δεν επιτρέπουν τη χρηματοδότηση αυτών των ελλειμμάτων από ιδιώτες επενδυτές, τότε ναι, θα τεθεί ξανά στο τραπέζι η σύσταση μιας bad bank στην Ελλάδα»υπογραμμίζει η ίδια κοινοτική πηγή.
Τα κεφάλαια
Εξαγορά στεγαστικών μέσω του πλεονάσματος
Πολύ κοντά στη δημιουργία της πρώτης bad bank με κρατικά κεφάλαια, η οποία θα αγοράζει από τις τράπεζες προβληματικά στεγαστικά δάνεια οικονομικά αδύναμων πολιτών βρίσκεται η Κύπρος. Το όλο εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί από το υπερπλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού και αναμένεται να ανακουφίσει τόσο τις τράπεζες όσο και τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής του χρέους τους.
Αν και ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστοί οι όροι τής… ανταλλαγής, πόσα θα λάβουν δηλαδή οι τράπεζες για να παραχωρήσουν αυτές τις απαιτήσεις, εκτιμάται ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή σχετικά εύκολα, με δεδομένο ότι τα στεγαστικά δάνεια καλύπτονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από προβλέψεις και από τα ακίνητα που έχουν χρηματοδοτηθεί. Από εκεί και πέρα εναπόκειται στην κυπριακή πολιτική ηγεσία να αποφασίσει το είδος των διευκολύνσεων που θα παράσχει στους οφειλέτες και οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν κούρεμα, μεγάλη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και μειώσεις στα επιτόκια.
Τρεις φορές έχει πέσει στο τραπέζι έως τώρα
Η δημιουργία bad bank στην Ελλάδα, όπως συνέβη σε Ιρλανδία και Ισπανία τα προηγούμενα χρόνια, έχει τεθεί τρεις φορές από την ελληνική πλευρά, επίσημα ή ανεπίσημα, στις επαφές με τους θεσμούς. Η πρώτη ήταν το 2013 πριν από την ανακεφαλαιοποίηση που ακολούθησε το PSI, η δεύτερη ήταν έναν χρόνο αργότερα και η τρίτη πριν από τις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου του 2015. Ωστόσο, και στις τρεις περιπτώσεις η απάντηση των δανειστών ήταν «όχι, όχι, όχι».
Γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου σημειώνει ότι μέχρι σήμερα μία από τις βασικές αιτίες αυτής της άρνησης είναι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει γενικευμένο πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια και όχι με συγκεκριμένες κατηγορίες πίστης, όπως στην Ισπανία και την Ιρλανδία, όπου κυρίαρχη πηγή του… κακού ήταν τα στεγαστικά δάνεια.
Επιπλέον, υπογραμμίζουν τη δυσπιστία των Ευρωπαίων στις δυνατότητες διαχείρισης ενός κρατικού φορέα. «Θα τους δώσουμε λεφτά για να χαρίσουν δάνεια στους φίλους τους;» ήταν ένα από το ζητήματα που απασχολούσε πάντοτε τους εταίρους μας στην ευρωζώνη, με δεδομένες τις φτωχές διοικητικές επιδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου.
Τι έγινε σε Ιρλανδία – Ισπανία
Μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρώπη, Ιρλανδία και Ισπανία προχώρησαν στη δημιουργία bad banks για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.
Στην Ιρλανδία τον Δεκέμβριο του 2009 συστάθηκε η ΝΑΜΑ, η οποία απέκτησε δάνεια real estate και ενεχυριασμένα ακίνητα ονομαστικής αξίας 74 δισ. ευρώ με μέση έκπτωση 57% από 5 πιστωτικά ιδρύματα, δαπανώντας περί τα 32 δισ. ευρώ.
Η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε από το Δημόσιο, το οποίο τελικά δεν θα βγει χαμένο από την όλη υπόθεση, καθώς έχει ήδη πάρει πίσω τα περισσότερα από τα χρήματα που επένδυσε, ενώ θα πετύχει επιπλέον κέρδη που μπορεί να προσεγγίσουν τα 2 δισ. ευρώ.
Στην Ισπανία συστάθηκε το καλoκαίρι του 2012 η Sareb, η οποία απέκτησε από 8 τράπεζες στεγαστικά δάνεια ύψους 50,8 δισ. ευρώ με έκπτωση 63%, δαπανώντας 19 δισ. ευρώ περίπου. Με τη βοήθεια αυτήν οι ισπανικές τράπεζες έχουν καταφέρει μέσα σε 5 χρόνια να μειώσουν τους δείκτες επισφαλειών από το 22% στο 5%.