Σοκ προκάλεσε στην Ουάσινγκτον η επιστολή που παρέδωσαν οι Νοτιοκορεάτες εκ μέρους της Β. Κορέας και αφορούσε στην πρόσκληση σε διάλογο των δύο ηγετών, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια «εξαιρετική εξέλιξη», ωστόσο, όπως είπε, θα διατηρήσει τις κυρώσεις έναντι της Β. Κορέας, έως ότου υπάρξει μια απτή λύσηΠρόκειται για μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη, καθώς επί της ουσίας με τη συγκεκριμένη επιστολή η Β. Κορέα συναινεί στη διακοπή του πυρηνικού της προγράμματος και την εν γένει αποπυρηνικοποίησή της.
Διπλωματικοί παρατηρητές κάνουν λόγο για μια «μεγάλη ανατροπή έπειτα από έναν μακρόχρονο κύκλο βίας και εκατέρωθεν απειλών».
Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές συγκλίνουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη απαιτεί προσεκτικές και διαρκείς διπλωματικές διεργασίες, και δεν είναι βέβαιο πως σε μία και μόνο σύνοδο θα μπορούσε να διευθετηθεί το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της Πιονγκγιάνγκ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια «εξαιρετική εξέλιξη», ωστόσο, όπως είπε, θα διατηρήσει τις κυρώσεις έναντι της Β. Κορέας, έως ότου υπάρξει μια απτή λύση και συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες.
Προς το παρόν η Β. Κορέα δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση.
Οι ανακοινώσεις έγιναν διά στόματος του συμβούλου εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας Τσανγκ Λι Ουνγκ.
Η συνάντηση αναμένεται να διεξαχθεί έως τον Μάιο, πρόσθεσε ο ίδιος και σημείωσε την προθυμία του Κιμ να συναντηθεί με τον Τραμπ το συντομότερο δυνατόν.
«Ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι θα συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν μέχρι τον Μάιο» ανέφερε ο Τσανγκ.
«Ο Κιμ δεσμεύθηκε ότι η Βόρεια Κορέα θα απόσχει από οποιαδήποτε περαιτέρω δοκιμή πυρηνικού όπλου ή βαλλιστικού πυραύλου» επεσήμανε και πρόσθεσε πως ο Κιμ δήλωσε ότι δεσμεύεται να καταβάλλει προσπάθεια για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Ν. Κορέας είπε ακόμη πως τόσο στη Σεούλ όσο και στην Ουάσινγκτον επικρατεί αισιοδοξία για τη συνέχιση της διπλωματικής διαδικασίας με σκοπό να εξερευνηθεί η πιθανότητα ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης που προκάλεσαν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ.
Παράλληλα, ο Τσανγκ σημείωσε ότι τα προγραμματισμένα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ θα διεξαχθούν, όπως προβλέπεται, τον Απρίλιο, ενώ συμπλήρωσε ότι η πίεση που ασκείται στη Βόρεια Κορέα θα συνεχιστεί μέχρις ότου η Πιονγκγιάνγκ κάνει πράξεις τις δεσμεύσεις της.
Ο δρόμος έως την απόφαση αποπυρηνικοποίησης
Η Β. Κορέα εδώ και δεκαετίες βρισκόταν απομονωμένη σε διεθνές επίπεδο εξαιτίας σωρείας παραβάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και λόγω της προσπάθειάς της να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα, ενάντια στους διεθνείς νόμους. Την τελευταία περίοδο, μάλιστα, προέβη σε σειρά πυρηνικών δοκιμών, γεγονός που πυροδότησε αντίμετρα κατά της βόρειας πλευράς της Κορεατικής Χερσονήσου.
Ακόμη και η Κίνα, ο βασικός οικονομικός εταίρος της Πιονγκγιάνγκ, είχε σκληρύνει τη στάση της όσον αφορά στις εμπορικές συμφωνίες με τη Β. Κορέα, σε τομείς «κλειδιά», όπως το πετρέλαιο. Αυτό αποτέλεσε ακόμη ένα μεγάλο εμπόδιο για τη Β. Κορέα.
Η απομόνωσή της αυτή οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων, κυρίως οικονομικών.
Οι εφετινοί χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες αποτέλεσαν έναν -μη αναμενόμενο – δίαυλο συνομιλιών και διπλωματικών συζητήσεων. Βόρειος και Νότια Κορέα ήλθαν στο τραπέζι του διαλόγου, προ εβδομάδος στην Πιονγκγιάνγκ.
Οι εν λόγω διαπραγματεύσεις οδήγησαν στην επίμαχη επιστολή, με την οποία η Β. Κορέα ζητεί συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ και δεσμεύεται για την αποπυρηνικοποίηση.
Η επιβεβαίωση από τον Λευκό Οίκο
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποδέχθηκε να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ο Τραμπ θα αποδεχθεί την πρόκληση να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής σε τόπο και χρόνο που μένει να οριστούν, ανέφερε η αμερικανική προεδρία και πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον προσμένει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, αλλά στο μεταξύ οι κυρώσεις και η πίεση που ασκείται στην Πιονγκγιάνγκ θα συνεχιστούν.