Διαστάσεις “κινήματος” παίρνουν οι αιτήσεις για εξωδικαστική επίλυση διαφορώνμεταξύ επαγγελματιών και πιστωτών.
Και αυτό γιατί οι σχετικές αιτήσεις προς τον θεσμικά υπεύθυνο φορέα –τον Οργανισμό Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ)- ξεπερνούν πλέον τις 27.000.
Αυτό δήλωσε χθες ο δικηγόρος Νικόλας Κανελλόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) με θέμα την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως υπάρχουν 2.000 διαμεσολαβητές στο πλαίσιο του νέου θεσμού.
Σημειώνεται πως ο ΟΠΕΜΕΔ λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2015.
Με άλλα λόγια, οι 27.000 αιτήσεις -οι οποίες έχουν απευθυνθεί στον Οργανισμό- έχουν κατατεθεί κατά τους τελευταίους μόλις 25 μήνες (Δεκέμβριος 2015–Μάρτιος 2018).
Αυτό αποτελεί ένα καλό υπόβαθρο για την υπαγωγή επαγγελματιών στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη προς το Δημόσιο (Ταμεία, εφορία), σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους.
Σύμφωνα, με όσα δήλωσε ο Ν. Κανελλόπουλος, “η πλήρης λειτουργία του θεσμού της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για το σύνολο των οφειλών στις οποίες είναι εκτεθειμένοι, όπως επίσης να υπάρξουν εχέγγυα και κίνητρα για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων, ώστε να προχωρήσουν σε λύσεις αναβάθμισης και αναβίωσης τους, θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την οικονομία αλλά και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα”.
Στασινός –Κόλλιας: Να μπορούν να ενταχθούν όλοι οι επαγγελματίες στην εξωδικαστική ρύθμιση
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός ζήτησε να μπορούν να ενταχθούν στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών όλοι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις το επιθυμούν.
Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, επισήμανε και αυτός ότι “θα πρέπει να ενταχθούν στον θεσμό και οι οφειλές προς τράπεζες και ιδιώτες πιστωτές, όπως επίσης να εξαλειφθούν κριτήρια αποκλεισμού, όπως για παράδειγμα οι προς ένταξη επιχειρήσεις στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών να έχουν οφειλές μέχρι 50.000 ευρώ και τρεις κερδοφόρες χρήσεις. Προϋποθέσεις, που στις σημερινές συνθήκες είναι δύσκολο και για πολλούς ακατόρθωτο να επιτευχθούν”.
Φ. Κουρμούσης: Μετά τις 16/4 οι αιτήσεις των μηχανικών για τις 120 δόσεις
Ο Ειδικός Γραμματέας για τη Διαχείριση Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), Φώτης Κουρμούσης, τόνισε από την άλλη πως “σύντομα και οι μηχανικοί θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι “και οι μηχανικοί θα μπορούν το αμέσως προσεχές διάστημα να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία και στη συνέχεια προς τις τράπεζες”.
Ειδικότερα, ο Φ. Κουρμούσης ανέφερε πως “για την ορθή απεικόνιση των τελικών οφειλών τους θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση τους μέσω της ιστοσελίδας της ΕΓΔΙΧ, μετά τις 16 Απριλίου 2018 λόγω της παράτασης που έχει δοθεί από τον ΕΦΚΑ για την εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2016″.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι “είναι μεγάλο το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και αναφέρθηκε στην εξέλιξη και τη σημασία του μηχανισμού για τη ρύθμιση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων προς το Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ακόμη, αναφέρθηκε στη γενικότερη σημασία του μηχανισμού για την ομαλή απορρόφηση του ιδιωτικού χρέους προς όφελος της εξυγίανσης των επιχειρήσεων και στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος με παράλληλη προστασία των δικαιωμάτων των δανειοληπτών”.
Συνοπτικά οι όροι της νέας ρύθμισης
Ο Φ. Κουρμούσης επισήμανε πως οι ισχύουσες προϋποθέσεις ένταξης ελευθέρων επαγγελματιών στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών αφορούν και καλύπτουν:
– Φυσικά Πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα με συνολικές οφειλές προς ρύθμιση ανά πιστωτή (Δημόσιο ή Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης) έως 50.000€
– Πρέπει να πληρούν αθροιστικά τέσσερις προϋποθέσεις οι οποίες είναι:
1. Έχουν κάνει έναρξη εργασιών.
2. Έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.
3. Διαθέτουν σε μία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις πριν την υποβολή της αίτησης (δηλ. 2016 ή 2015 ή 2014): α) θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, για οφειλέτες που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή β) θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση, για οφειλέτες που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
4. Έχουν κατά την 31/12/2016 ένα από τα ακόλουθα: ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΑΑΔΕ ή ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ
Ο Ειδικός Γραμματέας για τη Διαχείριση Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης μιλώντας για τις οφειλές που ρυθμίζονται είπε ότι αυτές είναι:
– Οφειλές προς το Δημόσιο που είναι ήδη βεβαιωμένες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016, καθώς και οφειλές υπέρ τρίτων πιστωτών που εισπράττονται από τη Φορολογική Διοίκηση, με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά το χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση .
– Οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 και είναι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης βεβαιωμένες, με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά το χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση.
Η ρύθμιση χορηγείται άπαξ και συνεπάγεται την αυτοδίκαιη απώλεια τυχόν υφιστάμενων ρυθμίσεων για τις ίδιες οφειλές.
Παράλληλα ο Φ. Κουρμούσης τόνισε ότι εξαιρούνται τόσο οι οφειλές που έχουν ρυθμιστεί με οριστική δικαστική απόφαση ή δικαστικό συμβιβασμό κατά τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, ακόμα κι αν ακολούθησε έκπτωση του οφειλέτη, όσο και οι οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων. Ο νόμος, σύμφωνα με τον Φ. Κουρμούση, δίνει τη δυνατότητα διαγραφή οφειλής, προστίμων και προσαυξήσεων.Επίσης, το πλήθος των δόσεων δεν μπορεί να υπερβεί τις 120 μηνιαίες με ελάχιστο όριο δόσης τα 50 ευρώ, ενώ το επιτόκιο ρύθμισης ισούται με euribor τριμήνου +5%, σταθερό, με κρίσιμο χρόνο την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και υπολογίζεται ετησίως.