H Eυρωπαϊκή Ενωση έκανε ένα ακόμα βήμα για να διασφαλίσει ίση αμοιβή για ίση εργασία όσον αφορά εργαζομένους που μετακινούνται σε πλουσιότερες χώρες-μέλη, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες (αποσπασμένοι εργαζόμενοι). Την πρωτοβουλία αυτή στηρίζει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζητούσε μεταρρύθμιση των κανόνων για τους αποσπασμένους εργαζομένους, ώστε να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων του. Συγκεκριμένα, συνήφθη προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά χρειάζονται και περαιτέρω διευκρινίσεις. Σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε χθες, αναφέρεται ότι «υπήρξε κοινή αντίληψη για το θέμα», με στόχο να αναθεωρηθεί η παλαιότερη οδηγία που ρυθμίζει την απασχόληση των αποσπασμένων. Είχε καταρτιστεί το 1996 σε μία Ε.Ε. χωρίς μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων από τις ανατολικές στις δυτικές χώρες-μέλη. Το 2016 έλαβαν χώρα 2,3 εκατ. αποσπάσεις προσωπικού στην Ε.Ε.
Το ζήτημα αφορά από τους εργαζομένους φτωχότερων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μπορεί να προσληφθούν σε άλλες χώρες-μέλη. Οι δε συμβάσεις τους πρέπει μόνον να εγγυώνται τον ελάχιστο μισθό της χώρας φιλοξενίας, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες είναι πολύ υψηλότερες σε χώρες όπως η Γαλλία, μεταβιβάζονται πίσω στη χώρα προέλευσης. Οπως διευκρίνισε η αρμόδια επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριάνε Τίσεν, «στο επίκεντρο της πρότασής μας βρίσκεται η αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία στον ίδιο τόπο, και αυτό θα λάβει τη μορφή νομοθετήματος». Εγινε γνωστό ότι συμφωνήθηκε να μειωθεί η ανώτατη διάρκεια της σύμβασης εργασίας σε 12 μήνες με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης, ώστε να υπάρξει συμβιβασμός με τη Γαλλία που ζητούσε δωδεκάμηνη διάρκεια. Πηγές από τη γαλλική προεδρία χαρακτήρισαν πολύ θετική την προκαταρκτική συμφωνία, επισημαίνοντας ότι περιορίζει τη διάρκεια παραμονής των αποσπασμένων εργαζομένων, ενώ συμμορφώνεται προς την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία.
Οι πρώην κομμουνιστικές χώρες και από τις πιο φτωχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι διατεθειμένες να τροποποιήσουν το ισχύον σύστημα, το οποίο τους δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων πλουσιότερων χωρών. Κι αυτό γιατί επιτρέπεται στους πολίτες τους, βάσει συμβάσεων, να μετακινούνται ως αποσπασμένοι εργαζόμενοι εκτός συνόρων και να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από όσα θα κέρδιζαν στην πατρίδα τους, κάνοντας την ίδια δουλειά. «Οσοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τις διαφορές Ανατολής και Δύσης, εργοδοτών και εργαζομένων», ανέφερε η Ανιές Γιονγκέριους, διαπραγματεύτρια εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου.