Τι συζήτησαν Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ στη Βιέννη
Προοπτική λύσης αλλά με τις βασικές διαφωνίες να παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων για το Σκοπιανό, εντόπισαν οι δύο πλευρές στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ, στη Βιέννη.
Για μεγάλη βελτίωση στις συνομιλίες αλλά και για δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν έκανε λόγο από τη Βιέννη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. «Τα ανεπίλυτα ζητήματα παραμένουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν», δήλωσε.
«Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται και πρέπει να επιλυθούν, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής. Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο», επισήμανε.
Σταθερή παραμένει η γραμμή της ελληνικής πλευράς που επιμένει στο ότι το κυριότερο είναι να διασφαλιστεί ότι η νέα ονομασία θα χρησιμοποιείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, «erga omnes» δηλαδή, ενώ ανοιχτό παραμένει και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.
«Έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειές τους ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια είναι αυτά που διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν για όλα τα αναγκαία βήματα σχεδιασμός και συμφωνία».
Πάντως, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, την οποία επικαλέστηκε η ΕΡΤ, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε πιο κοντά σε λύση».
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών όταν διέρρευσε η πληροφορία ότι η πλευρά Ντιμιτρόφ δηλώνει διατεθειμένη να κάνει συνταγματικές αλλαγές.
«Ουδεμία διπλωματική ή άλλη ελληνική πηγή ισχυρίστηκε ότι η σκοπιανή πλευρά δήλωσε διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας. Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε την συγκεκριμένη πληροφορία», τόνιζε το ΥΠΕΞ.
Πλέον, θα ακολουθήσει και νέο ραντεβού μεταξύ των δύο υπουργών με τον Μάθιου Νίμιτς, μετά το Πάσχα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως να συναντηθούν και ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά το όνομα «Upper Macedonia», δηλαδή στα ελληνικά «Άνω Μακεδονία».