Ανάκληση διορισμού δοκίμου υπαλλήλου – Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος – Έννομο συμφέρον
Δ. Εφ. Αθηνών Αριθ. Απόφ 169/2018 (Τμήμα 5ο Τριμελές) –Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, άρθρο 105 παρ.13 (μετά τον ν.4110/2013)
Σύμφωνη με το Σύνταγμα η όμοια φορολογική αντιμετώπιση της χρεωστικής διαφοράς που προκύπτει από την υποχρεωτική ανταλλαγή των ομολόγων για όλα τα νομικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από το χαρακτήρα των ομολόγων που κατείχαν (επενδυτικό ή μη).
Δ.Εφ. Αθηνών Αριθ. Απόφ 5019/2017 (Τμήμα 3ο Τριμελές)-Έννομο συμφέρον
Έλλειψη εννόμου συμφέροντος της προσφεύγουσας να προσβάλει απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Ε.Δ., με την οποία έγινε εξ ολοκλήρου δεκτή ενδικοφανής προσφυγή της, διότι η μη καταβολή των αναλογούντων στο ποσό του επιστρεπτέου φόρου εισοδήματος τόκων και η εντεύθεν βλάβη της προσφεύγουσας δεν προκλήθηκε από την απόφαση αυτή, αλλά από τη μη συμμόρφωση της φορολογικής αρχής στο διατακτικό της. Δεν υπάρχει έλλειμμα δικαστικής προστασίας, διότι η προσφεύγουσα έχει υποβάλει αίτημα στη Δ.Ο.Υ. για υπολογισμό και επιστροφή των ένδικων τόκων και σε περίπτωση απόρριψής της δημιουργείται διαφορά για την οποία μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο για την ικανοποίηση της αξίωσής της.
Δ.Εφ.Αθηνών Αριθ. Απόφ.386/2017 (Τμήμα Ι΄- Ακυρωτικός Σχηματισμός) – Ανάκληση διορισμού δοκίμου υπαλλήλου – Μειοψηφία
Ο χρονικός περιορισμός της ανάκλησης διορισμού αίρεται σε περίπτωση δόλου του υπαλλήλου. Η αρχή της αναλογικότητας επιβάλλει την έστω και εκ των υστέρων απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και αναδρομική αποκατάσταση του δημοσίου συμφέροντος. Κατά τη γνώμη της μειοψηφίας, η μακρότατη παραμονή του υπαλλήλου στην υπηρεσία, σε συνδυασμό με τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και το σημαντικό έργο του υπαλλήλου, στο διάστημα που κατείχε την υπαλληλική ιδιότητα καθιστούν εν προκειμένω την ανάκληση του διορισμού του αντίθετη προς την αρχή της αναλογικότητας.