Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν νομικές πηγές η διάρκεια του …καψονιού μπορεί να διαρκέσει από 15 έως και 30 ημέρες από την στιγμή της σύλληψης (ή καλύτερα αιχμαλωσίας στην περίπτωση των Ελλήνων στρατιωτικών καθώς υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις).
Το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης που δεν έχει αρθεί ακόμη -από την ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016- είναι πιθανό να επικαλεστεί η Τουρκία, κρατώντας τους δύο Έλληνες στρατιώτες για περισσότερες ημέρες στις φυλακές.
Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας
Την ίδια ώρα, οι ίδιες πηγές επεξεργαζόμενες τον ποινικό κώδικα της γειτονικής χώρας, αναφέρουν ότι σε καιρό ειρήνης, το αδίκημα της παράνομης εισόδου από την χώρα επισύρει ποινή κάθειρξης από 2 έως 5 χρόνια, και σε καιρό πολέμου από 3 έως 8 χρόνια.
Όσο για το αδίκημα της κατασκοπείας, τα πράγματα… χειροτερεύουν αφού οι ποινές σε καιρό ειρήνης είναι από 15 έως 20 χρόνια και σε εμπόλεμη κατάσταση, ισόβια.
Αστειότητες τα περί ανταλλαγής με τους «8»
Δικαστικές πηγές πάντως, κάνουν λόγο για αστειότητες όταν ακούνε τα περί ανταλλαγής στρατιωτών, δηλαδή έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών (σ.σ η υπόθεση των οποίων εκκρεμεί στο ΣτΕ) με αντάλλαγμα την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτών.
Το τρίτο αίτημα της Τουρκίας,ωστόσο, για έκδοση των 8 έχει φθάσει στο Εφετείο της Αθήνας, και αναμένεται να προσδιοριστεί η συζήτηση του στο συμβούλιο Εφετών.
Οι πληροφορίες θέλουν τους δικαστές να εξετάζουν το αίτημα συνολικά και για τους 8 εκζητούμενους, και να μην «σπάσει» σε τρία συμβούλια , όπως έγινε την τελευταία φορά, ώστε να υπάρχει ενιαία κρίση για όλους.