Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις θα παρουσιάσει σήμερα το σχέδιο της Κομισιόν για τον ενιαίο τρόπο διαχείρισης των κόκκινων δανείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα κόκκινα δάνεια, παρ’ ό,τι έχουν μειωθεί, παραμένουν στο εξαιρετικά υψηλό ποσό των 4,4 τρισ. ευρώ, με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιταλία να φέρουν μεγάλο μέρος του βάρους αυτού.
Στόχος της Κομισιόν είναι να δρομολογηθεί ένα ενιαίο πλαίσιο σε όλη την Ε.Ε που θα επιτρέψει την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων καθώς αυτός είναι και ο ισχυρότερος όρος για να προχωρήσει η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης με την δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων.
Βασικό στοιχείο του πλαισίου, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε χθες, στα ΜΜΕ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ντομπρόφσκις, είναι η δυνατότητα κάθε χώρας να δημιουργήσει μία ανεξάρτητη αρχή διαχείρισης κόκκινων δανείων ή όπως συνήθως ονομάζονται εθνικές “Bad Bank”.
Πέραν αυτού το πλαίσιο αυτό προβλέπει ένα πολύ συγκεκριμένο – για κάθε τράπεζα – μηχανισμό που θα προσδιορίζει το ακριβές ύψος των προβλέψεων με βάση τα ισχύοντα στο ευρωπαϊκό νομικό καθεστώς. Παράλληλα διαμορφώνει ένα επίσης ενιαίο πρότυπο –για όλες τις χώρες της Ευρώπης – κανονιστικό πλαίσιο στη βάση του οποίου θα λειτουργεί η δευτερογενής αγορά για τα κόκκινα δάνεια.
Απαραίτητο στοιχείο αυτού του προτύπου είναι η διαφάνεια και ο ενιαίος τρόπος πληροφόρησης για τα δάνεια που θα μπαίνουν στη δευτερογενή αγορά. Σύμφωνα με την Κομισιόν η ενιαία ενημέρωση για τα κόκκινα δάνεια είναι προσδιοριστικός όρος για να μπορέσει να αναπτυχθεί η δευτερογενής αγορά των NPLs και των NPEs, που θα οδηγήσει σε ταχεία μείωση του όγκου τους τα επόμενα χρόνια.
Η πρόταση της Κομισιόν με την μορφή Οδηγίας θα πρέπει στη συνέχεια να ενσωματωθεί στο εθνικό νομικό καθεστώς και να δημιουργήσει έτσι μία αγορά (πρωτογενή και δευτερογενή) με ενιαίους κανόνες για τα κόκκινα δάνεια. Η πρόταση αυτή είναι απολύτως συμβατή και σύμφωνη με τα όσα προβλέπονται ήδη τόσο από την BRRD όσο και από το κανονιστικό πλαίσιο της EBA και της ΕΚΤ.
Η κίνηση αυτή παρ’ ό,τι θα διαμορφώνει το “εθνικό” πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων, θεωρείται ως το κρίσιμο βήμα για να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία ολοκλήρωσης της τραπεζικής ενοποίησης στο τρίτο της σκέλος εκείνο της εγγύησης καταθέσεων. Πολλές χώρες μεταξύ των οποίων η Ολλανδία, η Γερμανία και η Φιλανδία έχουν θέσει ως όρο τη δραστική απομείωση του κινδύνου από τα κόκκινα δάνεια για τις τράπεζες προκειμένου να αποδεχθούν την προώθηση της δημιουργίας ενός ενιαίου ταμείου εγγύησης καταθέσεων στην Ευρώπη. Αυτή την προϋπόθεση επιχειρεί να καλύψει τη Κομισιόν με την πρόταση που θα παρουσιάσει σήμερα στις Βρυξέλλες.