Με πάνω από ένα χρόνο καθυστέρηση, και συγκεκριμένα από τον προσεχή Μάρτιο αντί από το τέλος του 2016 όπως είχε ανακοινωθεί, ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή της καθιέρωσης ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για όλους τους πολίτες έτσι ώστε η Πολιτεία (για επιδημιολογικά δεδομένα) αλλά και οι γιατροί να έχουν πλήρη εικόνα για το ιατρικό ιστορικό και την κατάσταση υγείας του κάθε ασφαλισμένου.
Αρχικά ηλεκτρονικό φάκελο υγείας θα αποκτήσουν μερικές χιλιάδες πολιτών που θα ανήκουν στις «Τοπικές Μονάδες Υγείας» (η ιατρεία της γειτονιάς) που θα αρχίσουν να λειτουργούν, από τον προσεχή μήνα για την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, σε ασφαλισμένους αστικών κέντρων, αποτελώντας στην ουσία κάτι ανάλογο με τα κέντρα υγείας της επαρχίας.
Το Υπουργείο Υγείας στοχεύει με τις «Τοπικές Μονάδες Υγείας» ,που θα λειτουργήσουν στα αστικά κέντρα και θα έχουν την ευθύνη της αρχικής υγειονομικής εξέτασης των πολιτών , να περιορίσει τις καθημερινές μαζικές ροές ασφαλισμένων, αρκετοί από τους οποίους σπεύδουν αδικαιολογήτως και με το παραμικρό στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να προκαλείται «έμφραγμα «στη λειτουργία τους.
Στην πραγματικότητα οι «Τοπικές Μονάδες Υγείας» θα αποτελούν τον προθάλαμο ελέγχου των ασθενών, οι οποίοι θα κατευθύνονται στα νοσοκομεία μόνον μετά από υπόδειξη και έγγραφη εντολή των γιατρών που θα τα στελεχώσουν.
Με τη λειτουργεία των «Τοπικών Μονάδων Υγείας» θα ξεκινήσει πιλοτικά στην αρχή και η καθιέρωση του ηλεκτρονικού φακέλου του κάθε ασφαλισμένου στον οποίο θα έχουν πρόσβαση ο οικογενειακός γιατρός τους (που θα τον συντάσσει και θα τον ενημερώνει) και οι γιατροί των «Τοπικών Μονάδων Υγείας» ,μετά από την ηλεκτρονική έγκριση του ασφαλισμένου.
Οι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση στο φάκελό τους χρησιμοποιώντας τον ίδιο κωδικό με τον οποίο μπαίνουν στο taxis.
Ο ηλεκτρονικός φάκελος του κάθε ασφαλισμένου θα περιλαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του, όπως διαγνωστικές εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή, προσυμπτωματικούς ελέγχους, νοσηλείες, αποκατάσταση και γενικώς κάθε υγειονομική φροντίδα που του έχει παρασχεθεί από γιατρούς και νοσοκομεία.