Έρευνα για την υπόθεση “παραβίασης” 50 εκατ. λογαριασμών του Facebook διεξάγει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (Federal Trade Commission – FTC), μετά από τον σάλο που έχει ξεσπάσει γύρω από το όνομα του τεχνολογικού “κολοσσού”, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγή που δεν κατονομάζεται, η FTC ερευνά το εάν η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης επέτρεψε στην εταιρεία Cambridge Analytica να αντλήσει στοιχεία κάποιων χρηστών, παραβιάζοντας την πολιτική της για τα προσωπικά δεδομένα.
Το Facebook έχει βρεθεί στο “στόχαστρο”, έπειτα από την είδηση ότι η Cambridge Analytica συγκέντρωσε προσωπικά στοιχεία από περισσότερους από 50 εκατομμύρια χρήστες του Facebook, προκειμένου να αναπτύξει τεχνικές για την υποστήριξη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.
Σημειώνεται ότι το 2011, στο πλαίσιο ενός διακανονισμού με τις ομοσπονδιακές Αρχές, μετά από τις κατηγορίες σε βάρος της εταιρείας ότι είχε εξαπατήσει καταναλωτές, αναγκάζοντάς τους να “μοιράζονται” με άλλους χρήστες περισσότερες προσωπικές πληροφορίες από ό,τι επιθυμούσαν, ο τεχνολογικός “γίγαντας” συμφώνησε να ζητάει τη συναίνεση των χρηστών προτού προχωρήσει σε αλλαγές στις ρυθμίσεις για το ιδιωτικό απόρρητο.
Τα παράπονα των χρηστών είχαν έλθει, τότε, στην επιφάνεια, μετά από κάποιες αλλαγές που πραγματοποίησε η εταιρεία στις ρυθμίσεις της, χωρίς να τους ενημερώσει, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση της FTC.
Το Facebook, λοιπόν, βρίσκεται τώρα στο “μικροσκόπιο” της FTC, καθώς διερευνάται εάν παραβίασε τους όρους της συμφωνίας του 2011. Μάλιστα, εάν η FTC κρίνει ότι το Facebook όντως παραβίασε τους όρους, μπορεί να επιβάλει στην εταιρεία πρόστιμο χιλιάδων δολαρίων για κάθε ημέρα παραβίασης.
Εξηγήσεις από τον Ζάκερμπεργκ ζητούν Βρετανοί βουλευτές
Την ίδια ώρα, Βρετανοί βουλευτές κάλεσαν τον επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση, καθώς μέχρι στιγμής ο ίδιος δεν έχει προβεί σε δηλώσεις.
Συγκεκριμένα, ο Ντέμιαν Κόλινς, μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου, έστειλε επιστολή στον Ζάκερμπεργκ, ζητώντας του να εμφανιστεί ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής.
“Η επιτροπή έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Facebook να διευκρινίσει πώς οι εταιρείες αποκτούν και διατηρούν τα στοιχεία των χρηστών από το σάιτ τους και ειδικά εάν αυτά τα δεδομένα λαμβάνονται χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Οι επίσημες απαντήσεις των υπευθύνων σας συστηματικά υποτιμούν αυτόν τον κίνδυνο και παραπλανούν την Επιτροπή”, αναφέρεται στην επιστολή.
Η συλλογή των στοιχείων γινόταν με νόμιμο τρόπο, λέει το Facebook
Πάντως, το Facebook υποστηρίζει ότι η συλλογή των δεδομένων των χρηστών μέσω της εφαρμογής “thisisyourdigitallife” γινόταν με νόμιμο τρόπο. Πρόκειται ια ένα app που δημιουργήθηκε από τον ακαδημαϊκό του Cambridge, Αλεξάντρ Κόγκαν και την εταιρεία του, Global Science Research.
Η εφαρμογή ζητούσε από τους χρήστες να συνδεθούν με τα στοιχεία τους στο Facebook και έτσι συνέλεγε τα δεδομένα. Αλλά επίσης, αντλούσε στοιχεία και για τους “φίλους” των χρηστών.
Το Facebook έθεσε εκτός λειτουργίας την εφαρμογή το 2015, καθώς φέρεται να παραβίασε τους όρους, μεταβιβάζοντας στοιχεία στην Cambridge Analytica.
Τόσο ο Κόγκαν, όσο και η Cambridge Analytica αρνούνται τις κατηγορίες.