Τη συνταγματικότητα του ΑΜΚΑ, παρότι “αποκαλύπτει” την ηλικία του προσώπου στο οποίο αντιστοιχεί, επικύρωσε το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 517 και 518/2018 αποφάσεις του, απορρίπτοντας σχετικές αιτήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αλλά και της πρώην βουλευτού Άννας Φιλίνη.
Το δικαστήριο έκρινε πως για λόγους δημοσίου συμφέροντος , όπως η αποφυγή της υπερσυνταγογράφησης και η ευχερής παρακολούθηση των φαρμακευτικών δαπανών, καλώς αναγράφεται ο ΑΜΚΑ των γιατρών και των ασθενών πάνω στις συνταγές των ταμείων. Ως γνωστόν τα πρώτα 6 ψηφία του ΑΜΚΑ είναι η ημεροχρονολογία του προσώπου.
Παράλληλα για το θέμα της αποκάλυψης του προσωπικού δεδομένου της ηλικίας, το ΣτΕκατά αρχήν αναφέρει πως αυτό αποβλέπει στην εξυπηρέτηση σαφών και θεμιτών συνταγματικών σκοπών δημοσίου συμφέροντος, μάλιστα η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων για την έκδοση αριθμού ΑΜΚΑ είναι νόμιμη, ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση του γιατρού.
Επισημαίνουν επίσης πως η αποκάλυψη της ηλικίας τους “δεν επηρεάζει την επιλογή του θεράποντος γιατρού από τον ασθενή, ο οποίος (ασθενής) ευλόγως δικαιούται να γνωρίζει την ηλικία του θεράποντος γιατρού” ενώ δεν παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της αξιοπρέπειας.
Η πρώην βουλευτής στράφηκε κατά του υπουργείου Εργασίας διότι στα έγγραφα συνταξιοδότησής της αναγράφεται ο ΑΜΚΑ με αποτέλεσμα η αποκάλυψη της ηλικίας της, να γίνεται σε απροσδιόριστο αριθμό προσώπων, όπως είναι δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι Τραπεζών, εφοριακών υπαλλήλων, υπαλλήλων ασφαλιστικών Ταμείων, του ΟΑΕΔ και νοσοκομείων, φαρμακοποιών, κ.λπ., αλλά και σε διάφορες υπηρεσίες: “….η ηλικία είναι εύκολα διακριβώσιμη και από άλλα δημόσια παραστατικά που χρησιμοποιεί ο πολίτης στις καθημερινές συναλλαγές του, όπως είναι ταυτότητα, διαβατήρια, κ.λπ., επί των οποίων η ημερομηνία γεννήσεως αναγράφεται ευθέως”, απάντησε το Συμβούλιο της Επικρατείας.