Πάνω από τις μισές αιτήσεις για Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ ενδέχεται να απορριφθούν
Ειδικότερα για την κατηγορία ΚΟΤ Α έχουν εγκριθεί 63.814 αιτήσεις σε σύνολο αιτήσεων που φτάνουν τις 92.082. Να υπενθυμίσουμε ότι η κατηγορία αυτή του κοινωνικού τιμολογίου απευθύνεται σε νοικοκυριά που ζουν πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας και της ανέχεια. Ακόμα και σε αυτή την κατηγορία το ποσοστό των εγκρίσεων φτάνει το 69%.
Άρα το 31% ανθρώπων που λαμβάνουν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θα πρέπει να πληρώνουν πολύ ακριβά το ρεύμα.
Στην δεύτερη κατηγορία τα πράγματα είναι τουλάχιστον απαισιόδοξα. Μόλις το 44% των νοικοκυριών που αιτήθηκαν ένταξη στην κατηγορία ΚΟΤ Β που αφορά όσους πληρούσαν τα κριτήρια για το Κοινωνικό Μέρισμα που δόθηκε τον Δεκέμβριο έχουν ενταχθεί στο εκπτωτικό τιμολόγιο. Οι αιτήσεις σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία φτάνουν τις 494.107 αλλά οι εγκρίσεις αιτήσεων μόλις τις 216.072. Έτσι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα δουν αυξήσεις στους λογαριασμούς τους που θα ανέρχονται πάνω από 35%.
Στους χαμένους και οι πολύτεκνοι. Μέχρι σήμερα είχαν έκπτωση στο ρεύμα λόγω ειδικού τιμολογίου. Πλέον όμως θα υπάγονται στο κοινωνικό τιμολόγιο. Έτσι, πολλοί δε μπορούν να πιάσουν τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.
Άλλη αδικία όσοι δήλωναν φιλοξενούμενοι το 2016. Όπως ορίζει η υπουργική απόφαση σε περίπτωση νοικοκυριού που απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά από τον/την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της φιλοξενούσας μονάδας, για το σύνολο των μελών του νοικοκυριού. Σε αυτήν την περίπτωση, κατά την επεξεργασία της αίτησης, θα ζητηθεί η συναίνεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους TAXISnet για αναζήτηση των στοιχείων που δηλώνονται από τους αρμόδιους φορείς. Η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από όλα τα μέλη του νοικοκυριού που έχουν τέτοια υποχρέωση και η συναίνεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης.
Τα παραπάνω ουσιαστικά θα είναι ο λόγος που πολλά νοικοκυριά θα βρεθούν εκτός κοινωνικού τιμολογίου αφού στο πρότερο καθεστώς δεν υπολογιζόντουσαν τα εισοδήματα των φιλοξενούμενων μελών..
Οι πρώην φιλοξενούμενοι θα πρέπει να περιμένουν τις νέες φορολογικές δηλώσεις και την νέα εκκαθάριση τους ώστε να αιτηθούν την ένταξη τους. Έως τότε θα πληρώνουν ακριβά το ρεύμα.
Επίσης υπάρχουν από την προηγούμενη εφαρμογή του ΚΟΤ δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι που δεν πιάνουν τα νέα όρια γιατί το εισόδημα του 2016 ήταν μεγαλύτερο. Οι εν λόγω δικαιούχοι θα μείνουν εκτός φθηνού ρεύματος μετά τις 20 Απριλίου, αλλά μπορούν να επανέλθουν με νέα αίτηση μέσα σε ένα μήνα μετά την υποβολή και εκκαθάριση της δήλωσης του 2018 όπου θα έχουν τα εισοδήματα του 2017, γιατί η απόφαση αναφέρει ότι οι αιτήσεις εξετάζονται με βάση την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση εισοδήματος. Οσοι λοιπόν είχαν το 2017 μικρότερο εισόδημα από το 2016 θα μπορέσουν με την αίτησή τους να ξαναμπούν στο ΚΟΤ.
Νέα αίτηση όμως θα πρέπει να κάνουν και όσοι θα ενταχθούν μέχρι τις 20 Απριλίου στο φθηνό τιμολόγιο ρεύματος, ώστε να εξεταστεί εκ νέου αν με το εισόδημα του 2017 πλέον πληρούν τα κριτήρια ένταξης.
Σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ και τα τελευταία στοιχεία που έχει δώσει στην δημοσιότητα για την πορεία υποβολής των αιτήσεων για το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος, τα νέα για χιλιάδες νοικοκυριά είναι δυσάρεστα, αφού πάνω από τα μισά μένουν εκτός εκπτώσεων. Κάποιοι όμως θα έχουν και άλλες ευκαιρίες αλλά μόνο αν αλλάξουν τα εισοδηματικά τους δεδομένα ενώ νέα αίτηση θα μπορούν να κάνουν οι πρώην φιλοξενούμενοι.
Αρκετοί καταναλωτές της ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι οι κόφτες που μπαίνουν στο κοινωνικό τιμολόγιο επηρεάζουν κυρίως τα μεσαία εισοδήματα τα οποία, όπως λένε, έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση.
Για περιπτώσεις εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας που αυτόματα έρχονται στη σελίδα του ΚΟΤ από την ΑΑΔΕ και κρίνονται λανθασμένα από τους αιτούντες θα πρέπει να απευθύνονται στην εφορία που ανήκουν αφού ελέγξουν πρώτα την φορολογική τους δήλωση του 2017 (φορολογικό έτος 2016).
Όσοι πάντως καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα έχουν γενναίες εκπτώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι δικαιούχοι κοινωνικού μερίσματος θα έχουν έκπτωση 35%, ενώ για όσους λαμβάνουν το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης η έκπτωση θα φτάνει το 70%.Κριτήρια ένταξης
Τα εισοδηματικά όρια για ένταξη στο «φθηνό ρεύμα» είναι:
-Για ένα άτομο (μονοπρόσωπο νοικοκυριό) ετήσιο εισόδημα ως 9.000 ευρώ.
-Για νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος εισόδημα ως 13.500 ευρώ.
-Για νοικοκυριό με δύο ενήλικες και ένα ανήλικο ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη εισόδημα ως 15.750 ευρώ.
-Για νοικοκυριό με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, εισόδημα ως 18.000 ευρώ.
-Για νοικοκυριό με τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη εισόδημα ως 24.750 ευρώ.
-Για νοικοκυριό με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, εισόδημα ως 27.000 ευρώ.
-Για νοικοκυριό που περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω, τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 8.000 ευρώ ετησίως σε όλες τις κατηγορίες.
-Για νοικοκυριό που περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής ιατρικής υποστήριξης στο σπίτι, τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται επιπλέον κατά 15.000 ευρώ ετησίως σε όλες τις κατηγορίες.
-Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος πέραν του αριθμού μελών που καθορίζουν τα παραπάνω κριτήρια προστίθεται το ποσό των 4.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος το ποσό των 2.250 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 31.500 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού. Το ανώτατο όριο των 31.500 ευρώ αυξάνεται κατά 8.000 ευρώ για νοικοκυριό που περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 15.000 ευρώ για νοικοκυριό που έχει ασθενή με ανάγκη μηχανικής υποστήριξης.
Ακίνητη περιουσία
Επιπλέον, οι αιτούντες φθηνό ρεύμα θα πρέπει να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως ανώτατο όριο τις 180.000 ευρώ.
Επίσης, δεν θα πρέπει να πληρώνουν φόρο πολυτελείας και να μη δηλώνουν δαπάνες διαβίωσης για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, με βάση τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος