Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε σήμερα για άλλους έξι μήνες τις κυρώσεις τις οποίες επέβαλε σε βάρος της Ρωσίας λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας και της υποστήριξης των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.
Οι κυρώσεις, που περιλαμβάνουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς και δέσμευση («πάγωμα») περιουσιακών στοιχείων σε βάρος 150 φυσικών προσώπων και 38 εταιριών, θα παραταθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ανέφερε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Η αποτίμηση της κατάστασης δεν δικαιολογεί κάποια αλλαγή στο καθεστώς των κυρώσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο.
Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, μια κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, η Ρωσία είπε ότι δεν θα επιστρέψει στην περιοχή.
Η ΕΕ και άλλες δυτικές χώρες υποστηρίζουν πως η Ρωσία παρέχει επίσης ζωτικής σημασίας βοήθεια στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, όπου η σύγκρουση έχει σκοτώσει περισσότερους από 10.000 ανθρώπους από το 2014.
Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εκτίμησε πως οι προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν αυτόν τον μήνα στη Ρωσία είναι μια νέα ευκαιρία προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στην ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ ώστε να τελειώσει η κρίση στην Ουκρανία, αποκλείοντας το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων προτού υπάρξει χειροπιαστή πρόοδος.
«Θα ήταν σωστό να περιμένουμε έως ότου έχουμε κάποια βήματα προτού μπορέσουμε να συζητήσουμε το θέμα των κυρώσεων», είπε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ηγέτες των συμμάχων της στον συνασπισμό, της βαυαρικής CSU και των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών.
«Αλλά θα πρέπει να είναι ποιοτικά βήματα. Είμαι πεπεισμένη πως μετά τις εκλογές στη Ρωσία θα έχουμε μια νέα αρχή διά της οποίας μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική προσπάθεια και να δούμε αν θα μπορέσουμε να σημειώσουμε ποιοτική πρόοδο στη συμφωνία του Μινσκ», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως η Ουκρανία πρέπει να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να συστήσει ένα δικαστήριο κατά της διαφθοράς σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας, μιας υπηρεσίας που εποπτεύει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κίεβο, η Μογκερίνι είπε ακόμη πως δεν υπάρχει «κούραση» εκ μέρους της ΕΕ ως προς την Ουκρανία, όπως κατέδειξε η απόφαση της ΕΕ να παρατείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και να παράσχει χρηματοπιστωτική βοήθεια στην Ουκρανία.