Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα φέρει τις αμερικανικές εταιρείες Apple και Google ενώπιον της Δικαιοσύνης με την κατηγορία ότι χρησιμοποιούν «καταχρηστικές» πρακτικές έναντι των developers εφαρμογών.
Όπως αποκάλυψε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, με δηλώσεις του στο δίκτυο RTL, η γαλλική κυβέρνηση προβληματίζεται με τους όρους συνεργασίας που επιβάλουν οι εν λόγω εταιρείες στις γαλλικές startups.
«Όταν οι developers θέλουν να πουλήσουν εφαρμογές μέσω των Google και Apple, πρέπει να πληρώνουν αμοιβή στις δύο εταιρείες» για να συμπληρώσει ότι «Google και Apple επίσης συγκεντρώνουν στοιχεία και μπορούν απροειδοποίητα να αλλάξουν τους όρους των συμβολαίων, όλα αυτά είναι μη αποδεκτά».
Επιπλέον, το μέλος της γαλλικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι η Γαλλία επιθυμεί να κλείσει τα «παραθυράκια» στη νομοθεσία τα οποία χρησιμοποιούν οι εταιρείες ώστε να αποφεύγουν την φορολόγησή τους γλιτώνοντας δισεκατομμύρια δολάρια από έσοδα που πρακτικά κερδίζουν στο έδαφος της χώρας.
«Θέλουμε να είμαστε σε θέση να μπορούμε να φορολογήσουμε τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στην Ευρώπη από το 2019», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Le Maire.
Η Γαλλία είχε μηνύσει την Google το 2016 απαιτώντας φόρους ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τότε η χώρα είχε αρνηθεί να έρθει σε συμβιβασμό με την εταιρεία για την καταβολή μικρότερου ποσού, κάτι που είχε κάνει η κυβέρνηση της Βρετανίας. Στην πορεία της υπόθεσης γαλλικό δικαστήριο γνωμοδότησε υπέρ της Google θεωρώντας ότι η εταιρεία ακολουθούσε απλά τους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεν ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει οτιδήποτε.
Μαζί με τη Γαλλία και η Γερμανία, δηλαδή οι δύο ισχυρότερες οικονομίες της Ένωσης, έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες αλλαγής των ευρωπαϊκών νόμων που επιτρέπουν στις εταιρείες να βρίσκουν «φορολογικό καταφύγιο» σε χώρες με χαμηλότερες φορολογικές κλίμακες, όπως είναι η Ιρλανδία.
Παράλληλα με τα παραπάνω, η Γαλλία θα μηνύσει την Apple και για την πρακτική της επιβράδυνσης των επιδόσεων των συσκευών iPhone χωρίς να ενημερώσει τους χρήστες, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί μία μορφή προγραμματισμένης απαξίωσης της συσκευής.
Πρόσφατα, ψηφίστηκε νόμος στην Γαλλία που θέτει «εκτός νόμιμης κυκλοφορίας» συσκευές που είναι σχεδιασμένες με περιορισμένη διάρκεια ζωής, κάτι που οδηγεί στην ενθάρρυνση της δημιουργίας «απορριμμάτων και υπέρ-κατανάλωσης».