Γρεβενά: Ομόφωνα αθώα στελέχη του ΣΔΟΕ για τα εικονικά τιμολόγια

349
466820780

Η ακροαματική διαδικασία στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης, όπου συζητήθηκε η πολύκροτη υπόθεση, διήρκεσε δύο ημέρες και κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης συνάδελφοι των κατηγορουμένων, αλλά και η Οικονομική επιθεωρήτρια που διενήργησε τον έλεγχο και συνέταξε το πόρισμα που ενοχοποιούσε ελεγκτές τμηματάρχες ακόμη και την επικεφαλής που την συγκεκριμένη περίοδο προΐστατο στο ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας.

Οι οκτώ υψηλόβαθμοι υπάλληλοι κατηγορούντο ότι την επίμαχη περίοδο 2013 -2015 μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν στην υπόθεση των εικονικών έργων της πρώην ΝΑ Γρεβενών και των εικονικών τιμολογίων του ιδιώτη που εξέδωσε για τα παραπάνω εργα, δεν καταλόγισαν, ως όφειλαν, τα πρόστιμα που προβλέπονται στον παραλήπτη του εικονικού τιμολογίου που ήταν η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Γρεβενών.

Οι υπάλληλοι ισχυρίστηκαν ότι την ίδια χρονική περίοδο ερευνούσαν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, πλαστών τιμολογίων, διακίνησης μαύρου χρήματος, με μεγάλο φορολογικό συμφέρον για το ελληνικό Δημόσιο και άφησαν για αργότερα την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης υπόθεσης κρίνοντας ότι υπήρχαν περιθώρια από την ημερομηνία παραγραφής των φορολογικών αδικημάτων που είχαν τελεστεί.

Η εισαγγελέας, στην αγόρευσή της, αναγνώρισε ότι μπορεί να τελέστηκαν παραβάσεις αλλά παράβαση καθήκοντος με σκοπό να ωφεληθούν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι όσο και η πρώην ΝΑ Γρεβενών δεν υπήρξε και πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων. Στο ίδιο μήκος κλίματος κινήθηκαν και οι συνήγοροι υπεράσπισης, ενώ στο τέλος οι δικαστές έκαναν δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως και ψήφισαν ομόφωνα την αθώωση όλων των κατηγορουμένων από τα αδικήματα. Στην αίθουσα του δικαστηρίου επικράτησε ανακούφιση από τους δεκάδες φίλους και συναδέλφους των στελεχών του πρώην ΣΔΟΕ που παρακολούθησαν την ακροαματική διαδικασία.

Το πρόστιμο που καταλογίστηκε τελικά στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση Δυτικής Μακεδονίας ως κληρονόμο της ΝΑ Γρεβενών είναι 3.500 ευρώ και το έχουν ήδη παραλάβει για διευθέτηση οι οικονομικές υπηρεσίες της περιφέρειας. Το ποινικό μέρος της υπόθεσης που αφορά τον πρώην νομάρχη Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη που πλήρωνε τα εικονικά τιμολόγια και τον επιχειρηματία που τα εξέδιδε, έπειτα από αναβολή θα εκδικαστεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2018.

ΠΗΓΗaftodioikisi.gr