Η Παγκόσμια Τράπεζα «ψαλιδίζει» τις προβλέψεις για ανάπτυξη σε έξι χώρες των Βαλκανίων

629

Χαμηλώνει η Παγκόσμια Τράπεζα τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

H Παγκόσμια Τράπεζα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, προβλέπει ανάπτυξη 3,2% το 2018 από 3,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της και προειδοποιεί ότι είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις, αν η περιοχή των δυτικών Βαλκανίων θέλει βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

Η τράπεζα σημειώνει επίσης ότι αναμένει πως η περιοχή, που περιλαμβάνει έξι χώρες και συγκεκριμένα την Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Σκόπια, Μαυροβούνιο και Σερβία, θα αναπτυχθεί 3,5% το 2019, χαμηλότερα από το 3,6% που προέβλεπε σε έκθεσή της τον Νοέμβριο του 2017.

Βασικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές τους, σύμφωνα με την τράπεζα είναι ο εμπορικός προστατευτισμός, η ομαλοποίηση των επιτοκίων παγκοσμίως, η χαμηλή δυνητική ανάπτυξη και η αβεβαιότητα σχετικά με τις αντιστροφές της εγχώριας πολιτικής.

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι ενώ η ανεργία υποχώρησε στις περισσότερες χώρες το 2017, κινείται από 13,5% στη Σερβία μέχρι 30,4% στο Κόσοβο. Περισσότερες δε από τις νέες θέσεις απασχόλησης ήταν στις υπηρεσίες και κυρίως στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο.

Μόνο η Σερβία και η Βοσνία είχαν πλεονάσματα το 2017. Στην υπόλοιπη περιοχή τα ελλείμματα συνεχίστηκαν, οδηγούμενα από τις επαναλαμβανόμενες δαπάνες, συχνά σε κοινωνικά οφέλη και επιδοτήσεις, που όμως δεν έχουν σωστούς στόχους, καταλήγει το report της Παγκόσμιας Τράπεζας.

 

ΠΗΓΗiefimerida.gr