Νέα εγκύκλιος της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου για την εμπορία ανθρώπων και την παράνομη διακίνηση μεταναστών

460

Πληθαίνουν οι αναφορές για παράνομη διακίνηση μεταναστών – Ενημέρωση από τις Εισαγγελίες για σχετικές δικογραφίες ζητά η ΕισΑΠ

Εγκύκλιο αναφορικά με το ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων (trafficking in Human Beings) και της παράνομης διακίνησης μεταναστών εξέδωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, τον τελευταίο καιρό βλέπουν τη δημοσιότητα πληροφορίες για περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων (Trafficking in Human Beings) και θυμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών, ενώ σχετικά παράπονα υποβάλλονται και από διεθνείς ή ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 2 παρ. 1 του Συντάγματός μας, ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας.

Πρόκειται για διάταξη, που καθιερώνει Συνταγματική Αρχή, η οποία έχει αποδέκτες όλους γενικά και ανεξαίρετα τους λειτουργούς της πολιτείας.

Επομένως απευθύνεται, και μάλιστα προεχόντως, στους εισαγγελικούς λειτουργούς, αποστολή των οποίων είναι και η προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του πολίτη.

Σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 1, όλα τα κρατικά όργανα είναι υποχρεωμένα να διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου.

Η αρχή αυτή της προστασίας της αξίας του ανθρώπου είναι θεμελιώδης αρχή του Συντάγματος, η οποία μάλιστα δεν υπόκειται σε αναθεώρηση σύμφωνα με το άρθρο 110 παρ. 1 αυτού.

Πέραν όμως της νομικής σημασίας της εν λόγω αρχής, δεν πρέπει να παραθεωρείται ότι ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου είναι κατάκτηση του πολιτισμού μας και αποτελεί στοιχείο του ελληνικού πνεύματος και της δημοκρατικής παράδοσής μας.

Ενόψει όλων αυτών, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καλεί τις Διευθύνσεις των Εισαγγελιών της χώρςα να δραστηριοποιηθούν, όσο είναι δυνατόν εντονότερα και δυναμικότερα, για την τήρηση αυτής της αρχής από όλα τα κρατικά όργανα που ευρίσκονται στην περιοχή της αρμοδιότητάς του και να δείξουν την προσήκουσα αυστηρότητα για την πρόληψη ή την καταστολή φαινομένων που ευτελίζουν τον άνθρωπο και προσβάλλουν τη δημοκρατική και πολιτισμένη μας κοινωνία.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητά από τις κατά τόπον αρμόδιες Εισαγγελίες να παρέχουν ενημέρωση σχετικά με τις δικογραφίες που τυχόν σχηματίσθηκαν, προκειμένου να ελεγχθεί η εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4251/2014 «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις».

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι θα επιδείξει όσο ενδιαφέρον επιβάλλεται, ώστε η βασική αρχή του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, που επιβάλλει το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου κάθε εθνικότητας, να υλοποιείται όλο και περισσότερο.

Δείτε αναλυτικά την εγκυκλιο 1/2018 της Εισαγγελίας του ΑΠ εδώ.

ΠΗΓΗlawspot.gr