Οι Βρυξέλλες δίνουν ένδειξη παραμονής της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση

216

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι διατεθειμένη να προσφέρει στη Βρετανία μια καλύτερη εμπορική συμφωνία από αυτή που έδωσε στην Τουρκία εάν το Λονδίνο αποφασίσει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση μετά το Brexit και θα ακούσει τις απόψεις της Βρετανίας σχετικά με την εμπορική πολιτική, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευτωπαϊκής Ενωσης.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εγκαταλείψει την αυτονομία του και δεν θα καταλάβει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν η ΕΕ κάνει διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες. Ωστόσο, θα ήταν εφικτό να καθιερωθεί διάλογος Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ηνωμένου Βασιλείου για το εμπόριο και η ΕΕ θα υιοθετούσε μια ρεαλιστική προσέγγιση σε μια τέτοια ρύθμιση.

Η πρωθυπουργός Theresa May βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση να κάνει μια στροφή και να κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην τελωνειακή ένωση μετά το Brexit. Οι επιχειρήσεις, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και πολλοί στο δικό της κόμμα επιθυμούν να παραμείνουν στο εμπορικό καθεστώς για να αποτρέψουν τη διατάραξη του διασυνοριακού εμπορίου και επίσης να βοηθήσουν στην επίλυση του ιρλανδικού ζητήματος των συνόρων, ένα σημαντικό εμπόδιο στις συνομιλίες για το περίφημο «διαζύγιο».