Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου προκήρυξε ο Ερντογάν

484

Πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές για τις 24 Ιουνίου 2018, έναν χρόνο και πέντε μήνες πριν την προγραμματισμένη διεξαγωγή τους, προκήρυξε ο πρόεδρος της Τουρκίας και αρχηγός του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού AKP Ταγίπ Ερντογάν.

Η ανακοίνωση από πλευράς του επικεφαλής του τουρκικού κράτους έγινε μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του εθνικιστικού δεξιού – ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος είχε ανοίξει το ζήτημα της πρόωρης διεξαγωγής των εκλογών την Τρίτη. Ακολούθησε σύσκεψη δύο και πλέον ωρών στα κομματικά όργανα του AKP, τα οποία συνεδρίασαν υπό την προεδρία του κ. Ερντογάν.

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Τουρκίας εξήγησε την κίνηση του επικαλούμενος τις έκτακτες εξελίξεις στην Συρία, αλλά και την οικονομική κατάσταση.

Με τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών, η Τουρκία θα μετατραπεί και επίσημα από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, με την κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος θα εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου θα είναι πλέον αρχηγός τόσο του κράτους όσο και της κυβέρνησης.

AKP και MHP έχουν συμπήξει εκλογικό συνασπισμό υπό τον τίτλο «Λαϊκή Συμμαχία» για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ κοινός προεδρικός τους υποψήφιος θα είναι ο νυν αρχηγός του κράτους και ισχυρός άνδρας της Τουρκίας τα τελευταία 15 χρόνια Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΗΓΗnaftemporiki.gr