Πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από την εφορία στις 27 Απριλίου

384

Στις 27 Απριλίου θα γίνουν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων από την εφορία. Οι πλειστηριασμοί αφορούν, μεταξύ άλλων, διαμερίσματα στην Αγία Παρασκευή, τα οποία ανήκουν σε γνωστό σχεδιαστή ρούχων, που έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις φορολογικές αρχές. Συνολικά, το πρώτο πακέτο πλειστηριασμών από την εφορία αφορά 15 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, αριθμός ο οποίος μέρα με τη μέρα θα αυξάνεται, καθώς εκτός από ακίνητα η εφορία θα βγάζει στο «σφυρί» αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης, ακόμα και κοσμήματα αξίας. Σημειώνεται ότι το ελληνικό Δημόσιο θα διενεργήσει για πρώτη φορά πλειστηριασμό στην εμπορική τιμή του ακινήτου και όχι στην αντικειμενική αξία. Μάλιστα, έπειτα από δύο άγονους πλειστηριασμούς η τιμή μπορεί να «πέσει» ακόμα και κάτω από την εμπορική.

Το 2017 δεν πραγματοποιήθηκε κανένας πλειστηριασμός ακινήτου, ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος διενεργήθηκαν 11 πλειστηριασμοί. Αυτό, όπως τονίζουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, αλλάζει καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει τη μείωση του στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης, το Δημόσιο δεν έχει συμφέρον να εκπλειστηριάζει ακίνητα καθώς είναι τελευταίο μεταξύ των πιστωτών, σύμφωνα με τον κώδικα πολιτικής δικονομίας. Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο να μην πάρει τίποτα από τον πλειστηριασμό καθώς προηγούνται εργαζόμενοι και τράπεζες.

Οι πρώτοι 15 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την Παρασκευή 27 Απριλίου, ενώ ο τελευταίος από αυτούς θα γίνει στις 15 Μαΐου. Ο κατάλογος περιλαμβάνει κατοικίες, γραφεία, αποθήκες, γκαράζ, ακόμα και αγροτεμάχια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει περίπου 17.000 πλειστηριασμούς για το 2018, στόχος που φαίνεται δύσκολα να υλοποιείται.

Τα ακίνητα που θα βγουν στον πλειστηριασμό θα αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των συμβολαιογράφων 10 ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας. Η τιμή εκκίνησης για τα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου είναι η εμπορική αξία, η οποία θα προσδιορίζεται από τον δικαστικό κλητήρα ή ιδιώτη πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Το ελληνικό Δημόσιο θα πληρώνει κάθε εκτιμητή από 150 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με την αξία και την κατηγορία του ακινήτου. Στην περίπτωση που για δύο συνεχόμενες φορές ο πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, θα μειώνεται η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς. Είτε με εισήγηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είτε με εισήγηση οποιουδήποτε από τους επισπεύδοντες.

Mεταξύ άλλων, θα εκπλειστηριαστούν:

1. Διαμέρισμα τετάρτου ορόφου, 12 τ.μ., στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει ορισθεί σε 9.000 ευρώ.

2. Γραφείο πρώτου ορόφου, 95 τ.μ., στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει προσδιορισθεί σε 96.000 ευρώ.

3. Μεζονέτα 130 τ.μ. Πάρου και Τσακάλωφ στον Δήμο Βάρης, με τρία πάρκινγκ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει προσδιορισθεί σε 246.000 ευρώ.

4. Μεζονέτα τετάρτου ορόφου με πάρκινγκ στην Αγία Παρασκευή. Τιμή πρώτης προσφοράς 187.091 ευρώ.

5. Οικόπεδο στα Καλύβια Αττικής 800 τ.μ. με κτίσματα 480 τ.μ. Τιμή πρώτης προσφοράς 599.000 ευρώ.

6. Οικόπεδο 113,49 τ.μ. στην περιοχή του Ψυρρή βγαίνει στον πλειστηριασμό στις 27 Απριλίου. Τιμή πρώτης προσφοράς 210.000 ευρώ.

7. Βιομηχανικό κτίριο 5.094 τ.μ. σε αγροτεμάχιο 27.453 τ.μ. εκπλειστηριάζεται στις 16 Μαΐου και βρίσκεται στον Δήμο Αυλώνας. Τιμή πρώτης προσφοράς 982.000.

ΠΗΓΗΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ