«ΦΟΥΣΚΕΣ» ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: 20 χρόνια, 36 «σκαμνιά», 3 δικαστήρια και ΕΝΑ σκάνδαλο!

1144

Τον Μάρτιο του 2019 συμπληρώνεται ο χρόνος της 20ετούς παραγραφής για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου του 1999, καταγράφοντας ήδη στο ιστορικό του 36 (από τους αρχικούς 42) κατηγορούμενους που ενώ έχουν ήδη απαλλαγεί των βαρύτατων κατηγοριών τους δύο φορές από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών θα ξαναβρεθούν στο εδώλιο και μάλιστα πολύ σύντομα.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Η υπόθεση αφορά τις περιβόητες «φούσκες» του Χρηματιστηρίου κατά την «άνθισή» του τα έτη 1999-2000, όταν αρχικά κατηγορήθηκαν 67 άτομα (42 στην συνέχεια με το 800σέλιδο βούλευμα του Συμβουλίου των Εφετών) για χειραγώγηση και τεχνητή αύξηση της αξίας μετοχών διαπράττοντας έτσι τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στην υπόθεση εμπλέκονται επιχειρηματίες, εφοπλιστές και χρηματιστές, εκ των οποίων ο χρηματιστής Παναγιώτης Κονταλέξης, μέλη της οικογένειας Στέγγου από την εταιρεία Τεχνική Ολυμπιακή (Κωνσταντίνος, Χρυσή, Στυλιανή, Γεώργιος, Ζωή Στέγγου), ο Ηλίας Μπογδάνος της Active Επενδυτικής, ο Παναγιώτης Πανούσης μέτοχος της Αττικάτ, ο Σπύρος Τασόγλου της ομώνυμης εισηγμένης εταιρίας, Γεώργιος Μπατατούδης μέτοχος της Ιντερσάτ, Ηλίας Τσοτάκοςχρηματιστής, ο Δημήτριος Ράνιος χρηματιστής, η Ελένη Ζησιμοπούλου, ο Θεοφάνης Ράνιος (χρηματιστής), ο Ιωάννης Σφακιανάκης, η Αγγελική Ζησιμοπούλου, ο Βασίλειος Μανιός (εφοπλιστής), η Αναστασία Κολλάκη (σύζυγος εφοπλιστή), ο Παντελής – Ελευθέριος Κολλάκης (εφοπλιστής), ο Σταύρος Γαλανάκης, οι Ιωάννης και Βαρβάρα Τσούρτη, η Σταυρούλα – Μαρία Λακοπούλου, ο Ιορδάνης Αρζόγλου και άλλοι.

Το γαϊτανάκι των δικαστηρίων

Το 2000 ασκήθηκαν οι πρώτες ποινικές διώξεις έπειτα από ανάκριση που διενήργησε η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η εμπλοκή της οποίας στο παραδικαστικό κύκλωμα με την μετέπειτα ποινική και πειθαρχική δίωξή της να δημιουργεί τεράστιες καθυστερήσεις στην εξέλιξη της υπόθεσης. Θυμίζεται ότι η ΚΜπουρμπούλια καταδικάστηκε σε 12ετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για την υπόθεση των μετοχών της κατασκευαστικής εταιρείας Σιγάλας ΑΤΕ και πρόσφατα μάλιστα αποφυλακίστηκε.

Με εντολή του εισαγγελέα Χαράλαμπου Λακαφώση επανεξετάστηκε το ανακριτικό υλικό που διαχειριζόταν η Κ.Μπουρμπούλια και με πρότασή του παραπέμφθηκαν σε δίκη αρχικά 67 και τελικά 42 άτομα.

Η πρώτη δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών κατέληξε τον Δεκέμβριο του 2013 σε ομόφωνη απαλλαγή και των 42 κατηγορουμένων για τα αδικήματα της απάτης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, με το σκεπτικό ότι αφού δεν προέκυψε ότι η τιμή πώλησης των επίδικων πακέτων μετοχών έπαιξε καθοριστικό ρόλο και τελικά επηρέασε την τελική τους τιμή στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών την συγκεκριμένη περίοδο, δεν στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα για το οποίο κατηγορήθηκαν.

Αμέσως μετά η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, παρήγγειλε κατά νόμο και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, άσκησε αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης. Το 2016 το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση και η υπόθεση παραπέμφθηκε να δικαστεί για δεύτερη φορά μέσα στο 2017, αλλά για 36 κατηγορούμενους, αφού στο μεσοδιάστημα είχαν αποβιώσει έξι άτομα.

Μετά από την έφεση υπέρ του Νόμου που άσκησε στα τέλη Φεβρουαρίου η εισαγγελέας Αθηνά Θεοδωροπούλου, ο νομικός κόσμος αλλά πρωτίστως η κοινωνία περιμένει την τελευταία φορά που οι 36 κατηγορούμενοι για τις «φούσκες» του άλλοτε «ναού» της Σοφοκλέους θα καθίσουν στο εδώλιο

Το δεύτερο κατά σειρά δικαστήριο εξέδωσε και πάλι απαλλακτική απόφαση για τους κατηγορούμενους την 28 Φεβρουαρίου 2018, αυτή την φορά όμως όχι ομόφωνη, αλλά με πλειοψηφία 2-1 και με πρόταση για καταδίκη όλων από την εισαγγελέα κ. Αθηνά Θεοδωροπούλου, η οποία μάλιστα χαρακτήρισε «εσφαλμένη» την αθώωσή τους από το προηγούμενο δικαστήριο. Η εισαγγελέας στην καταδικαστική για όλους τους κατηγορούμενους πρότασή της είχε τονίσει ότι «δημιούργησαν μία επίπλαστη αγορά» την οποία στην συνέχεια «καταπόντισαν» και έπειτα από την αθώωσή τους άσκησε έφεση υπέρ του Νόμου, με αποτέλεσμα να αναμένεται εξαιρετικά σύντομα η επόμενη φορά που οι 36 κατηγορούμενοι θα καθίσουν για τρίτη (και τελευταία πια φορά) στο εδώλιο του δικαστηρίου.

 

 

 

H πρόσφατα αποφυλακισθείσα πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια που είχε καταδικαστεί σε 12ετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για την υπόθεση των μετοχών της κατασκευαστικής εταιρείας Σιγάλας ΑΤΕ

 

ΠΗΓΗΗ ΑΠΟΨΗ