Αρχές του 2019 θα αρχίσουν να βγαίνουν οι πρώτες νέες αστυνομικές ταυτότητες ενώ θα χορηγούνται πρώτα αυτοί που βγάζουν για πρώτη φορά με κόστος κάτω από 10 ευρώ και συν το κόστος της φωτογραφίας. Σήμερα η Κομισιόν αποφάσισε τη βελτίωση των χαρακτηριστικών ασφαλείας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της ΕΕ.
Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας σχετικά με τις νέες αστυνομικές ταυτότητες και συγκεκριμένα τόνισε «Κανονικά με απόφαση που είχε ληφθεί στην Ε.Ε. το 2001, έπρεπε το 2006 οι Έλληνες πολίτες να έχουν καινούριες ταυτότητες. Εμείς ξεκινήσαμε από το πιο απλό, από τις προδιαγραφές και μετά από πολλές εργασίες, πολύ προετοιμασία που έγινε, είμαστε στο σημείο αυτό που λέμε ότι εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθεί η διαδικασία. Πιστεύουμε ότι αρχές του 2019 θα αρχίσουν να βγαίνουν οι πρώτες ταυτότητες. Αυτές τις ταυτότητες θα τις παίρνουν αυτοί που βγάζουν για πρώτη φορά, οι νέοι κυρίως άνθρωποι που βγάζουν ταυτότητα και επίσης όσοι θέλουν, θα έχει ένα κόστος κάτω από 10 ευρώ και συν τη φωτογραφία.»
Παράλληλα σήμερα η Κομισιόν απόφάσισε τη βελτίωση των χαρακτηριστικών ασφαλείας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της ΕΕ και των δελτίων διαμονής των μελών της οικογένειάς τους που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών.
Έτσι σε δύο χρόνια, οι ελληνικές αστυνομικές ταυτότητες θα πρέπει να καταργηθούν για να αντικατασταθούν με νέες, που θα συμπεριλαμβάνουν βιομετρικά στοιχεία. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν, στο πλαίσιο πρόσθετων μέτρων για να περιορίσει ακόμη περισσότερο τον χώρο στον οποίο δραστηριοποιούνται τρομοκράτες και εγκληματίες.
Σύμφωνα με την Κομισόν περίπου 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διαθέτουν σήμερα δελτία ταυτότητας μη μηχανικώς αναγνώσιμα, χωρίς βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία, στόχος είναι να περιοριστεί η χρήση πλαστών και παραποιημένων εγγράφων που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες και εγκληματίες για να εισέλθουν στην ΕΕ από τρίτες χώρες, με τους εξής τρόπους:
Τον καθορισμό κοινών προτύπων ασφαλείας σε όλη την ΕΕ σύμφωνα με τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας που καθορίζονται από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO)·
Την υποχρεωτική χρήση βιομετρικών στοιχείων για όσες χώρες εκδίδουν δελτία ταυτότητας: τα δελτία ταυτότητας των πολιτών της ΕΕ (παλαιότερα της 12ετίας) και τα δελτία διαμονής των μελών της οικογένειάς τους που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών θα περιλαμβάνουν πλέον βιομετρικά δεδομένα, και συγκεκριμένα δακτυλικά αποτυπώματα και εικόνες προσώπου, τα οποία θα αποθηκεύονται σε ολοκληρωμένο κύκλωμα (τσιπ) των δελτίων. Αυτό θα συνοδευτεί με ισχυρότερες διασφαλίσεις σχετικά με το ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στα βιομετρικά στοιχεία·
Οι νέοι κανόνες προβλέπουν μια σχετικά ταχεία αλλά σταδιακή κατάργηση των μη συμμορφούμενων δελτίων κατά τη λήξη της ισχύος τους ή το αργότερο εντός πέντε ετών και των λιγότερο ασφαλών από αυτά (δηλ. των μη μηχανικώς αναγνώσιμων) εντός δύο ετών, όπως οι ελληνικές αστυνομικές ταυτότητες.
Ο προτεινόμενος κανονισμός δεν καθιερώνει υποχρεωτικά δελτία ταυτότητας σε όλη την ΕΕ, αλλά αναβαθμίζει τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των υπαρχόντων δελτίων, ενώ αφήνει άλλες πτυχές που αφορούν τον σχεδιασμό των εθνικών δελτίων ταυτότητας εξ ολοκλήρου στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Με την εισαγωγή αυτών των αναβαθμισμένων προτύπων, η πρόταση ακολουθεί παρόμοια προσέγγιση με αυτή που είχε ήδη ακολουθήσει η ΕΕ για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των διαβατηρίων.
Ο πρώτος Αντιπρόεδρος, κ. Frans Timmermans δήλωσε: «Η ασφάλεια αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της παρούσας Επιτροπής από την πρώτη ημέρα. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των κρατών μελών για την καλύτερη προστασία των πολιτών μας και τη διασφάλιση των ελευθεριών τους. Και σήμερα, κλιμακώνουμε τις ενέργειές μας για να στερήσουμε από τους εγκληματίες και τους τρομοκράτες τα εργαλεία και τους πόρους που χρειάζονται για να διαπράξουν τα εγκλήματά τους — υλοποιώντας τη δέσμευσή μας για μια Ένωση που παρέχει προστασία.»
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής: «Σήμερα λαμβάνουμε μέτρα για τον περιορισμό των πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών και των πυροβόλων όπλων, για την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας, και θεσπίζουμε μέτρα που θα βοηθήσουν τις αρχές επιβολής του νόμου να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Οικοδομούμε το πλαίσιο της ασφάλειάς μας πάνω σε βασικά μέτρα ασφαλείας, αλλά και στην ισχυρότερη διαχείριση των συνόρων και στην αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των δικαστικών αρχών και των αρχών επιβολής του νόμου. Με τον τρόπο αυτό κινούμαστε προς την κατεύθυνση μιας γνήσιας και αποτελεσματικής Ένωσης Ασφάλειας.»
Ο Επίτροπος για την Ένωση Ασφάλειας κ. Julian King δήλωσε τα εξής: «Δίνοντας στις αρχές επιβολής του νόμου πρόσβαση σε κρίσιμες οικονομικές πληροφορίες, κλείνουμε ένα ακόμη κενό που εκμεταλλεύονται οι τρομοκράτες και τους πλήττουμε εκεί που τους πονά — στα οικονομικά τους. Και μαζί με διευκόλυνση της συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων, την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων για τα πυροβόλα όπλα και τις πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών και την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας, περιορίζουμε περαιτέρω τον χώρο μέσα στον οποίο δρουν οι τρομοκράτες.»
Η βελτίωση της προστασίας των Ευρωπαίων πολιτών αποτελεί συλλογική κορυφαία προτεραιότητα όπως συμφωνήθηκε στην κοινή δήλωση σχετικά με τις νομοθετικές προτεραιότητες της ΕΕ για την περίοδο 2018-2019. Η δέσμη μέτρων που παρουσιάζεται σήμερα περιλαμβάνεται και στην κοινή δήλωση και θα επιταχύνει περαιτέρω τις εν εξελίξει προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ για τη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας και το κλείσιμο των κενών που εντοπίστηκαν. Οι σημερινές προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν και από τους δύο συννομοθέτες επειγόντως προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ.