Ο… σώζων εαυτόν σωθήτω γίνεται μεταξύ των κατηγορουμένων στη δίκη, γιά την «αμαρτωλή» σύμβαση του 1,3 δισ. ευρώ για 4 υποβρύχια με κύριο ανάδοχο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και κύριο υποκατασκευαστή τη γερμανική κοινοπραξία HWD/Ferrosstaal.
Πρώην στελέχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της και ο πρώην εμπορικός διευθυντής της, οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ των 32 κατηγορουμένων για τις μιζες, που δόθηκαν τη χρυσή εποχή των εξοπλιστικών, απολογούμενοι στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, υποστήριξαν ότι τους ενέπλεξαν άδικα συγκατηγορούμενοί τους, για να ελαφρύνουν τη δική τους θέση.
Η δίκη, που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου 2017, οδεύει προς το τέλος της και οι κατηγορούμενοι, πρωην ισχυρά στελέχη στον αμυντικό τομέα της χώρας επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου, βλέπουν τα δύσκολα, καθώςτα αδικήματα που αντιμετωπίζουν επισύρουν πολυετείς ποινές κάθειρξης, όπως είναι η δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση, η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και η απιστία.
Το βαρύ κατηγορητήριο, όπως αναλύεται στο πολυσέλιδο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, περιγράφει ένα πολυπλόκαμο σύστημα καταβολής μιζών, είτε μέσω επιταγών, είτε μέσω λογαριασμών σε τράπεζες και off shore, αλλά και σε μετρητά.
Σε ρόλο-κλειδί εμφανίζεται μέσω της εταιρείας του ΜΙΕ, ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός, που φέρεται να διακίνησε σε Έλληνες αξιωματούχους σχεδόν 60.000.000 ευρώ μίζες.
Αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών: «Οι παράνομες πληρωμές συμφωνήθηκε ότι θα διενεργούνται κυρίως με τη μεσολάβηση της εταιρίας ΜΙΕ, ιδιοκτησίας Ματαντού, η οποία θα μεταβίβαζε περαιτέρω τα χρήματα (…) είτε απευθείας στα δωροδοκούμενα πρόσωπα είτε στους υπόλοιπους από αυτούς, οι οποίοι δημιούργησαν μια ομάδα ανθρώπων ενδιάμεσων, που ονομάστηκε “Ομάδα Α» ή «Κύκλος προσευχής” και οι οποίο θα προωθούσαν περαιτέρω τα χρήματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα.
Έτσι, «καταβλήθηκε από τη Ferrostaal σε επτά δόσεις το ποσό των 84.001.861 ευρώ, ενώ εν τέλει για δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων διατέθηκαν τουλάχιστον 51.222.691 ευρώ και 2.960.225 ελβετικά φράγκα μέσω τραπεζικού λογαριασμού της MIE στην τράπεζα UBS».
Στη δεύτερη μέρα των απολογιών στο δικαστήριο, ο αντισυνταγματάρχης Βασίλειος Δημητριάδης, ο οποίος υπηρετούσε στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του ΥΕΘΑ, υποστήριξε μέσω του συνηγόρουν του ότι, «στις Επιτροπές, που συμμετείχε, κανένας άλλος εκτός από τον ίδιο δεν είχε διωχθεί ποινικά. Η STN ATLAS ήταν η μόνη εταιρεία, που πληρούσε τους όρους και γι’ αυτό επελέγη».
Υποστήριξε επίσης ότ,ι δεν έκανε κάτι εκτός των καθηκόντων του, προκειμένου να γίνει η ανάθεση στην ATLAS, ενώ σημείωσε ότι πήρε νόμιμη αμοιβή σε λογαριασμό στο εξωτερικό για τις υπηρεσίες του. Στην ανακριτική του απολογία, την οποία επικαλέστηκε ο συνήγορός του, είχε μιλήσει για αμοιβή περίπου 240.000 ευρώ σε λογαριασμό στην DRESDNER BANK.
O αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΒΟ Παύλος Νικολαΐδης, απολογούμενος είπε:
«Δεν μπορούσα να αρνηθώ να υπογράψω το πρακτικό ΔΣ για προμήθεια των αντιαεροπορικών βλημάτων Στίνγκερ. Εάν δεν ήθελα, δεν θα μου έλεγχε κανείς τίποτα, αλλά το έργο ήταν τελειωμένο. Εάν δεν υπέγραφα εγώ, δεν θα κωλυσιεργούσε το έργο. Το πρακτικό εξουσιοδοτούσε τον πρόεδρο να υπογράψει την σύμβαση».
Πρόεδρος: «Τι σχέση είχατε με τον κ. Τσοχατζόπουλο;»
Kατηγορούμενος: «Ήμουνα στενός φίλος του και ήμασταν κουμπάροι. Ίσως γι’ αυτό με ανέφεραν στις απολογίες τους στον ανακριτή οι κατηγορούμενοι Ευσταθίου (σύμβουλος της γερμανικής εταιρίας STN ATLAS ELEKTRONIK) , Σκάρλας (πρώην εμπορικός διευθυντής της ΕΒΟ) και Πιντέλας (πρώην στέλεχος Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων) και είπαν ότι μου είχαν δοθεί ποσά. Ήθελαν να χτυπήσουν τον Άκη μέσω εμού».
Και συνέχισε: «Το 2001 παραιτήθηκα κι έφυγα. Αρνούμαι πλήρως την κατηγορία. Δεν έχω λογαριασμό στο εξωτερικό. Δεν έχω σύμβαση με τράπεζα ή άλλο όνομα για συναλλαγές».
Πρόεδρος: «Γιατί σας κατήγγειλαν όπως λέτε;»
Kατηγορούμενος: «Ήθελαν να παρουσιάσουν ότι κάτι έκαναν. Ήμουνα εύκολος στόχος. Δεν ήμουνα εκπρόσωπος εταιρειών. Έκανα κάποιες φορές ιδιωτικές δουλειές. Έχω μισό ξενοδοχείο στην Κω από το 2006. Έχω το σπίτι που μένω, ένα εξοχικό και η γυναίκα μου έχει ένα σπίτι. Αυτά τα σπίτια είναι γεμάτα κατασχέσεις από τη δραστηριότητα του ξενοδοχείου».
Στη συνέχεια απολογήθηκε ο πρώην εμπορικός διευθυντής της ΕΒΟ, Γεώργιος Σκάρλας, ο οποίος επίσης υποστήριξε ότι στοχοποιήθηκε από τον σύμβουλο της γερμανικής ATLAS Παναγιώτη Ευσταθίου.
Είπε μεταξύ άλλων:
«Mε τον Πιντέλα είχαμε τυπική σχέση. Κατηγορούμαι ότι τα λεφτά που μπήκαν από τον Ευσταθίου στον Πιντέλα αφορούσαν εμένα, για να τα δώσω στον Νικολαΐδη και έτσι να τηρηθεί η υπόσχεση Ευσταθίου στον Νικολαΐδη».
Πρόεδρος: «Γνωρίζατε τον Ευσταθίου;»
Kατηγορούμενος: «Τον γνώριζα. Η διοίκηση τον υποδέχτηκε. Συνόδευε τους Γερμανούς, με τους οποίους ήταν και η συνεργασία μας. Εγώ τον συνάντησα εκεί, ήμουνα αναπληρωτής εμπορικός διευθυντής της ΕΒΟ. Η εμπορική διεύθυνση συμμετείχε στις συζητήσεις, για την προμήθεια συστημάτων από τους Γερμανούς. Δύο φορές τον έχω δει στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων».
Πρόεδρος: «Γιατί σας ενέπλεξε ο Ευσταθίου, όπως λέτε;»
Kατηγορούμενος: «Δεν γνωρίζω γιατί με ενέπλεξε, γιατί είπε ότι μου έδωσε στο χέρι αυτά τα χρήματα. Με ενέπλεξε και με τον Νικολαΐδη. Μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω. Ο Ευσταθίου πιεζόταν να δώσει κάποιο πολιτικό πρόσωπο. Ενέπλεξε εμένα και τον Νικολαΐδη, για να δώσει πολιτικό χαρακτήρα στην υπόθεση».
Σε άλλο σημείο τόνισε:
«Με τον Πιντέλα συνεργαζόμασταν επιτυχώς στην ΕΒΟ 21 χρόνια. Δεν είχαμε φιλική σχέση. Δεν ήμασταν στην ίδια θέση. Υπάρχει μία ιεραρχία. Ήταν ανώτερός μου. Στην ΕΒΟ ήταν κυρίως στρατιωτικοί και διατηρείτο η ιεραρχία του στρατού. Στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ο Πιντέλας με επέλεξε να είμαι διευθυντής πωλήσεων».
Πρόεδρος: «Γιατί πήρατε χρήματα από τον Πιντέλα;»
Kατηγορούμενος: «Ήθελε να τον βοηθήσω σε κάποια προγράμματα, που ήθελε να αναπτύξει. Είχαμε επαγγελματική σχέση, είχε αναλάβει κάποια έργα και ζήτησε βοήθεια. Παράλληλα με την ΕΒΟ είχα αναλάβει και έκανα και μελέτες για τα προγράμματα αυτά, που είχε αναλάβει ο Πιντέλας. Το ποσόν για τις μελέτες δεν το είχε προσδιορίσει ο Πιντέλας».
Πρόεδρος: «Δεν είχατε συμφωνήσει κάποια τιμή;»
Kατηγορούμενος: «Όχι. Δεν είχαμε συμφωνήσει. Μου είπε θα το κανονίσει. Το έργο δινόταν επιμέρους, γι’ αυτό έδινε ποσά σταδιακά. Τα ποσά δεν αφορούσαν τον Ευσταθίου, αλλά αποκλειστικά τη συνεργασία μεταξύ μας».
Και συμπλήρωσε: «Μου ζήτησε πίσω ένα ποσό (75.000 ευρώ), γιατί μου είπε ότι μου έβαλε περισσότερα. Δεν μπορούσα να αρνηθώ να του επιστρέψω τα χρήματα. Του τα επέστρεψα τελικά. Συνολικά πήρα 141.150 ευρώ για το έργο από τον Πιντέλα. Το έργο το παρέδωσα, αυτή ήταν η αμοιβή».
Πρόεδρος: «Τι αφορούσε το έργο, που είχατε αναλάβει για τον Πιντέλα;»
Kατηγορούμενος: «Αφορούσε το τι μπορεί να κάνει η ΕΒΟ γενικότερα. Κατέγραψα κάποιες εταιρείες για το έργο τους. Κάποιες αλλοδαπές εταιρείες ήθελαν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα».
Πρόεδρος: «Έχετε αποδείξεις για τα χρήματα που πήρατε λόγω του έργου αυτού;»
Kατηγορούμενος: «Eίναι παράλειψή μου που δεν έφερα κάποια απόδειξη ότι έκανα πράγματι αυτό το έργο».
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 24 Απριλίου, με τις απολογίες άλλων κατηγορουμένων.
Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα, όπως ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Κάντας, ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ, ο Ελληνοελβετός επίσης τραπεζίτης Φάνης Λυγινός, ο έμπορος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου, ο νομικός Σπύρος Μεταξάς, οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Μπέλτσιος, και Παύλος Νικολαΐδης, γνωστοί επιχειρηματίες, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός, ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, καθώς και ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός.
Η δίκη βρίσκεται στο στάδιο των απολογιών των κατηγορουμένων, αφού ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των χιλιάδων εγγράφων της δικογραφίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι τμήμα της γερμανικής, καθώς η υπόθεση για τα «μαύρα ταμεία» των εξοπλιστικών, ξεκίνησε από τη γερμανική Δικαιοσύνη.