Αποζημιώσεις οι οποίες ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 640.000 ευρώ, πλέον τόκους τεσσάρων ετών, επιδίκασε χθες το Εφετείο ανατρέποντας πρωτόδικη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας με την οποία απορρίφθηκε αγωγή η οποία στρεφόταν εναντίον της Δημοκρατίας.
Την αγωγή άσκησε 46χρονος ο οποίος, πριν από 12 χρόνια, σε ηλικία 34 χρονών, ενεπλάκη σε αυτοκινητικό δυστύχημα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να μεταφερθεί στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
Με την αγωγή απέδιδε σε γιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου αμέλεια, με αποτέλεσμα να υποστεί ανεπανόρθωτες σωματικές βλάβες και επιπλοκές, που έθεσαν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του.
Κατά τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο, διαγνώστηκε με διάστρεμμα του αυχένα και εγκεφαλική διάσειση και κρατήθηκε για νοσηλεία για δύο μέρες. Συνέχισε όμως να επισκέπτεται το Γενικό Νοσοκομείο, ως εξωτερικός ασθενής. Ένα και πλέον χρόνο μετά υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία η οποία αποκάλυψε σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα να μεταβεί στη Σουηδία όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση σπονδυλοδεσίας.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή αφού έκρινε πως δεν αποδείχθηκε οποιαδήποτε αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των σοβαρών προβλημάτων υγείας που τον κατέστησαν ανίκανο να ασκεί το επάγγελμα του οικοδόμου, με την αντιμετώπιση που έτυχε από τους θεράποντες γιατρούς του νοσοκομείου, αμέσως μετά τον τραυματισμό του. Το συμπέρασμα αυτό κρίθηκε ότι ήταν λανθασμένο. Σημειώνεται ότι τόσο η μαρτυρία νευροχειρουργού όσο και βεβαίωση του Ιατροσυμβουλίου, καταδείκνυαν ότι είναι μόνιμα ανίκανος για εργασία ενόψει ισχυρών πόνων στην αυχενική μοίρα.
Μεταξύ άλλων, στην απόφαση του Εφετείου αναφέρεται ότι ο ενάγων «με τη μαρτυρία που είχε προσκομίσει και ιδιαίτερα τη μαρτυρία νευροχειρουργού, που επιβεβαιώνεται από τα τεκμήρια, την οποία αποδέχθηκε το πρωτόδικο Δικαστήριο στα βασικά σημεία, απέδειξε στον απαιτούμενο βαθμό ότι οι βλάβες που υπέστη για τις οποίες κρίθηκε αναγκαία η διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης σπονδυλοδεσίας στη Σουηδία, με τα δυσμενή επακόλουθα τέτοιας επέμβασης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, ήταν αποτέλεσμα της μη έγκαιρης διάγνωσης του κατάγματος και της μη έγκαιρης αντιμετώπισής του, που ήταν εφικτή στην Κύπρο».
Το Εφετείο έκρινε πως στη βάση της μαρτυρίας που παρουσιάστηκε κατά την ακρόαση στο πρωτόδικο Δικαστήριο, αποδείχθηκε πως η περίθαλψη που έτυχε ο ενάγων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ήταν αμελής, με άμεσο αντίκτυπο στην πορεία της υγείας του. Μάλιστα, το Εφετείο, επιδικάζοντας ποσό 100.000 ευρώ για τον πόνο και την ταλαιπωρία που υπέστη ο ενάγων, υπέδειξε ότι «εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να υποστεί τετραπληγία ενόψει πιθανής μυελοπάθειας, παθήσεις που τον κατέστησαν ανίκανο να ασκεί το επάγγελμα του οικοδόμου».
Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις επιδικάστηκε, περαιτέρω, ποσό σχεδόν 400.000 ευρώ για απώλεια απολαβών και ποσό 100.440 ευρώ ως έξοδα φυσιοθεραπείας, υδροθεραπείας και φάρμακα που θα απαιτηθούν ώς το 2041. Η χρονολογία αυτή καθορίστηκε στη βάση του προσδόκιμου ζωής, βάσει των δεδομένων που άντλησε το Εφετείο από τη Στατιστική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι στη βάση της μαρτυρίας νευροχειρουργού, ο ενάγων, 46 ετών σήμερα, θα πρέπει να υποβάλλεται σε υδροθεραπεία, φυσιοθεραπεία και λήψη φαρμακευτικής αγωγής εφ’ όρου ζωής.
Επιδικάστηκαν επίσης, ως αποζημιώσεις, και άλλα μικρότερα χρηματικά ποσά, όπως τα δαπανηθέντα έξοδα για τη χειρουργική επέμβαση στη Σουηδία, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό το οποίο καλείται να πληρώσει η Δημοκρατία να ανέρχεται στις 640.000 ευρώ, πλέον τόκους, από τον Μάρτιο του 2014 που εκδόθηκε η πρωτόδικη απόφαση. Τέλος, η Δημοκρατία καλείται να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα του ενάγοντα, τόσο για την πρωτόδικη διαδικασία όσο και για την έφεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την υπόθεση εκ μέρους του ενάγοντα, πρωτόδικα και κατ’ έφεση, χειρίστηκε ο δικηγόρος, νυν υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης.