Οι νόμοι αυτοί προκάλεσαν έντονες διαμαρτυρίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία
Την αυστηροποίηση των διατάξεων του περί αλλοδαπών δικαίου αποφάσισε σήμερα η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία.
Στόχος είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της κατάχρησης του ασύλου, δήλωσε μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ανέφερε ότι πρόκειται για σημαντικά μέτρα για να διακοπεί η κατάχρηση.
Το πακέτο με τις πολυάριθμες σκληρύνσεις των διατάξεων προβλέπει, για παράδειγμα, τη δυνατότητα πρόσβασης των αρχών στα κινητά τηλέφωνα των προσφύγων για τον έλεγχο της πορείας που ακολούθησαν, ή, στην περίπτωση που οι πρόσφυγες φέρουν μαζί τους χρήματα, την κατακράτηση έως και 840 ευρώ ως συνεισφορά στη διαδικασία εξέτασης της αίτησης ασύλου.
Σύμφωνα με τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, πρόσφυγες που έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα θα τίθενται άμεσα υπό κράτηση ενόψει απομάκρυνσης και θα μεταφέρονται δραστικά εκτός Αυστρίας.
Πρόσφυγες με δικαίωμα στη χορήγηση ασύλου, οι οποίοι μεταβαίνουν για διακοπές στη χώρα προέλευσής τους, θα χάνουν οποιοδήποτε δικαίωμα παραμονής στην Αυστρία, ενώ θα απελαύνονται και νεαρής ηλικίας πρόσφυγες σε περίπτωση που έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα.
Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, του συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων, υπογράμμισε σε δηλώσεις του, πως με τις νέες διατάξεις η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στοχεύει την εφαρμογή μίας κατά το δυνατόν περιοριστικής και αποτελεσματικής πολιτικής στο θέμα του ασύλου.
«Πρόκειται για ένα περαιτέρω βήμα, με το οποίο κλείνουμε ένα κενό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να προκύψουν νέα (κενά), και σε μία τέτοια περίπτωση θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα», ανέφερε Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος θεωρεί ως αποτυχημένη τη Διαδικασία του Δουβλίνου στη σημερινή της μορφή και έχει ζητήσει μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα να είναι δυνατή η υποβολή αίτησης ασύλου μόνον εκτός ευρωπαϊκού εδάφους.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε ζητήσει να γίνει εγκατάσταση προσφύγων σε στρατώνες που δεν χρησιμοποιούνται και να απαγορευτεί η βραδινή έξοδος στους αιτούντες άσυλο.
«Το δικό μου μοντέλο είναι να περάσουμε από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε μία κρατική μέριμνα, όπου θα ήταν επίσης σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν κάποιοι άδειοι στρατώνες για την εγκατάσταση προσφύγων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα πρότεινε να επιβληθεί ένα είδος απαγόρευσης βραδινής εξόδου στους αιτούντες άσυλο, σημειώνοντας πως έχει συζητηθεί ήδη στο παρελθόν, να υποχρεούνται οι αιτούντες άσυλο να επιστρέφουν το βράδυ στους στρατώνες μετά από μία συγκεκριμένη ώρα, καθώς, κατά την άποψή του, «χρειάζεται να υπάρχει τάξη, ενόσω είναι ανοικτή η διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου».
Αξίζει να σημειωθεί, πως στο πρόγραμμα της κυβέρνησης συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων προβλέπεται ότι πρόσφυγες δεν θα επιτρέπεται πλέον να ζουν σε ιδιωτικά καταλύματα αλλά μόνον σε καταυλισμούς.