Αντισυνταγματικό έκρινε το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας τον μέχρι σήμερα τρόπο υπολογισμού του φόρου ακίνητης περιουσίας, ο οποίος ισχύει από το 1964 για τα δυτικά κρατίδια και από το 1935 για τα πρώην ανατολικά. Θεωρήθηκε ότι είναι «απολύτως ξεπερασμένος» και οδηγεί σε «βαριές ανισότητες στην αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ακινήτων».
Με τη σημερινή του απόφαση το Δικαστήριο έκρινε ότι ο υπολογισμός του φόρου επί των ακινήτων, ο οποίος αφορά 35 εκατομμύρια ιδιοκτησίες, πρέπει να ρυθμιστεί εκ νέου το αργότερο έως το τέλος του 2019. Η μεταβατική περίοδος μέχρι την πλήρη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο πέντε χρόνια, μέχρι το τέλος του 2024.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα, ένας ιδιοκτήτης βίλας στην Βαυαρία πληρώνει σήμερα λιγότερο φόρο από ό,τι «η γιαγιά με το μικρό σπιτάκι της στο Κάστροπ-Ράουξελ (χωριό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας)», αναφέρει χαρακτηριστικά η Bild.
Το Δικαστήριο πάντως δεν δίνει κατευθύνσεις σχετικά με τη νέα ρύθμιση και αφήνει τον νομοθέτη απολύτως ελεύθερο.
Στην Γερμανία καταβάλλεται σήμερα φόρος ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, για συνολικά 35 εκατομμύρια οικόπεδα. Οι φόροι καταβάλλονται στους Δήμους και αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή εσόδων τους, με τα οποία χρηματοδοτούνται έργα υποδομής, σχολεία κλπ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ανάλογα με το ποιο μοντέλο υπολογισμού τελικά θα εφαρμοστεί, εκφράζονται ανησυχίες ότι οι ιδιοκτήτες αλλά και οι ενοικιαστές θα επιβαρυνθούν σημαντικά, διότι επιτρέπεται η μετακύληση του φόρου στους ενοικιαστές.