Ο Αρειος Πάγος επικύρωσε τις ποινές τους – Τους προμήθευαν με πλαστά έγγραφα και τους συνόδευαν σε αεροδρόμια νησιών για να παρακάμπτονται οι έλεγχοι
Αμείλικτοι ήταν οι αρεοπαγίτες απέναντι σε δύο γυναίκες-μέλη κυκλώματος που προωθούσε από διάφορα περιφερειακά αεροδρόμιά μας, κυρίως τουριστικών νησιών, σε ευρωπαϊκές πόλεις άτομα τα οποία είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας χωρίς να έχουν τα αναγκαία διαβατήρια ή άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου επικύρωσε την ποινή της κάθειρξης άνω των 10 ετών που είχε επιβληθεί σε ήδη κρατούμενες των Αγροτικών Γυναικείων Φυλακών Ελαιώνα Θηβών, οι οποίες καταδικάστηκαν λόγω της συμμετοχής τους και του ειδικού ρόλου που διαδραμάτιζαν σε κύκλωμα προώθησης παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη.
Η προώθηση γινόταν αφού προηγουμένως το κύκλωμα εξασφάλιζε πλαστά έγγραφα (ταυτότητες κ.λπ.) στους μετανάστες οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα κυρίως μέσω Τουρκίας.
Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου του 2016 στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης συνελήφθησαν μια 48χρονη Σύρια και η Ελληνίδα που τη συνόδευε. Στη συνέχεια συνελήφθη και δεύτερη Ελληνίδα, η οποία διαδραμάτιζε ουσιαστικό ρόλο στη διευκόλυνση της αλλοδαπής.
Στην κατοχή της γυναίκας από τη Συρία βρέθηκε πλαστή αστυνομική ταυτότητα που έφερε τη φωτογραφία της. Το πλαστό έγγραφο ανέφερε ότι η 48χρονη είχε ελληνικό όνομα και ότι η ταυτότητα είχε εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2006 από το Τμήμα Ασφαλείας Ιλίου. Στα χέρια της Σύριας βρέθηκε αεροπορικό εισιτήριο για πτήση από Σαντορίνη προς Βρυξέλλες.
Η μετανάστρια παραδέχθηκε ενώπιον των αστυνομικών αρχών ότι είχε εισέλθει λάθρα στη χώρα μας από αφύλακτο σημείο της ελληνοτουρκικής μεθορίου χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, χωρίς να έχει υποβληθεί σε αστυνομικό-τελωνειακό έλεγχο και χωρίς να έχει κάποιο ταξιδιωτικό έγγραφο στα χέρια της.
Η Ελληνίδα συνόδευε την 48χρονη προκειμένου να τη διευκολύνει ώστε να περάσει από τους ελέγχους του αεροδρομίου της Σαντορίνης. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα νησιωτικά αεροδρόμια έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση, γεγονός που διευκολύνει παρόμοιες καταστάσεις.
Οι δύο γυναίκες έφτασαν την ίδια ημέρα ακτοπλοϊκώς στη Σαντορίνη. Η Ελληνίδα οδήγησε τη Σύρια στον Μονόλιθο, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο, και της παρείχε κάθε βοήθεια και διευκόλυνση προκειμένου να εκδώσει κάρτα επιβίβασης για την πτήση από Θήρα προς Βρυξέλλες και να αποφύγει τον έλεγχο από τις Αρχές.
Οι αρεοπαγίτες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι δύο Ελληνίδες βοήθησαν τη Σύρια να εξέλθει από τη χώρα χωρίς προηγουμένως να υποβληθεί στον έλεγχο που προβλέπεται, ενώ παράλληλα μερίμνησαν να μην υπάρξει έλεγχος και κατά την παράδοση των χειραποσκευών.
Η Ελληνίδα συνοδός παραδέχθηκε ότι πράγματι προσπαθούσε να διευκολύνει την αλλοδαπή προκειμένου να φύγει από τη χώρα και ότι γι’ αυτήν τη διευκόλυνση είχε συνεννοηθεί τηλεφωνικώς την προηγουμένη ημέρα, με την έτερη Ελληνίδα, η οποία της είχε προτείνει να συμμετάσχει στην προσπάθεια εξόδου από τη χώρα παράνομων αλλοδαπών προς το εξωτερικό με αμοιβή 500 ευρώ για κάθε ταξίδι. Την πρόταση την αποδέχθηκε γιατί, όπως ισχυρίστηκε, ήταν άνεργη, είχε ένα ανήλικο παιδί και δεν είχε άλλους οικονομικούς πόρους.
Σύμφωνα με την ομολογία της συνοδού, προηγήθηκε ραντεβού στον σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά με τη δεύτερη εμπλεκόμενη Ελληνίδα, όπου παρέλαβε δύο ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Πειραιά προς Σαντορίνη, τις ηλεκτρονικές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων για την πτήση προς τις Βρυξέλλες, καθώς και το πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.
Η συνοδός ομολόγησε ότι άλλες τρεις φορές είχε βοηθήσει αλλοδαπούς που είχαν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα να προωθηθούν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Σε όλες τις περιπτώσεις είχε προηγηθεί συνεννόηση με τη δεύτερη Ελληνίδα, η οποία της παρέδιδε τα ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και τη συμφωνηθείσα αμοιβή της.
Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού από τον Πειραιά προς τη Σαντορίνη η Ελληνίδα που προμήθευε τα αναγκαία πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα επικοινωνούσε με τη συνοδό της Σύριας με SMS και έδινε πληροφορίες και οδηγίες για το πώς θα φτάσουν στο αεροδρόμιο και πώς θα περάσουν από τον σχετικό έλεγχο. Οταν μάλιστα πλησίαζαν στο λιμάνι του νησιού, της ζήτησε να διαγράψει τα μηνύματα «προκειμένου να μην ανευρεθούν».
Οι δύο Ελληνίδες κρίθηκαν ένοχες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την πράξη της διευκόλυνσης εξόδου από το ελληνικό έδαφος υπηκόων τρίτων χωρών από κοινού, από κερδοσκοπία, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, ενώ τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά λόγω προγενέστερου έντιμου βίου. Τέλος, ο Αρειος Πάγος απέρριψε ως αβάσιμη την αίτηση της μιας εξ αυτών η οποία ζητούσε να αναιρεθεί η καταδικαστική για εκείνην απόφαση.