Αδικημένοι, με λιγότερες ευκαιρίες από τους υπόλοιπους για να προχωρήσουν τη ζωή τους, αντιμέτωποι με υπερβολικά μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες και λιγότερο ευτυχισμένοι από άλλους Ευρωπαίους, δηλώνει ότι είναι μία σημαντική μερίδα των Ελλήνων, όπως προκύπτει από το ειδικό Ευρωβαρόμετρο με θέμα “Δικαιοσύνη, ανισότητες και κινητικότητα μεταξύ των γενεών” .
Η νέα δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε με βάση προσωπικές συνεντεύξεις μεταξύ της 2ας και 11ης Δεκεμβρίου 2017. Συνολικά στις συνεντεύξεις συμμετείχαν 28 031 άτομα από 28 χώρες της ΕΕ, εξ αυτών τα 1.010 ήταν από Ελλάδα.
Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα, σχεδόν οι μισοί Έλληνες (46%) πιστεύουν ότι τα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή τους είναι άδικα, σε αντίθεση με το 22% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης το 59% των ερωτώμενων διαφωνεί ότι σήμερα έχει ίσες ευκαιρίες με όλους τους άλλους να προχωρήσει τη ζωή του, όταν στην Ε.Ε. 28, σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό (58%) δηλώνει πως οι ευκαιρίες που έχει είναι ισότιμες.
Την ίδια στιγμή το 80% των Ελλήνων του δείγματος (έναντι 84% στην ΕΕ των 28), δηλώνουν ότι οι διαφορές στα εισοδήματα των ανθρώπων στη χώρα μας είναι υπερβολικά μεγάλες και το 86% πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει μέτρα για την άμβλυνση της εισοδηματικής ανισότητας.
Παρόλα αυτά, οι Έλληνες στην πλειονότητά τους δηλώνουν σε γενικές γραμμές “ευτυχισμένοι” (64%), αν και το ποσοστό είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό που επικρατεί κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (83%).
Σημαντικές οι… κατάλληλες γνωριμίες, η τύχη και οι πολιτικές διασυνδέσεις
Οι Έλληνες όπως και όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εξάλλου, θεωρούν ως απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει κανείς στη ζωή του το “να είσαι καλά στην υγεία σου” (σε ποσοστό 68%).
Στη δεύτερη θέση “ισοψηφούν” το “να έχεις καλή εκπαίδευση” με το “να γνωρίζεις τους σωστούς ανθρώπους” (35%) και τρίτη προϋπόθεση είναι το “να εργάζεσαι σκληρά” (31%).
Κατά την άποψη των Ελλήνων ερωτώμενων, αρκετά ψηλά (σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ 28) έρχεται και το “να έχεις τύχη” (30%) αλλά και οι πολιτικές διασυνδέσεις (19%).