Η πρόταση της Κομισιόν για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνει για πρώτη φορά –πρωτοβουλία Μοσκοβισί– τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν πόροι από το δεύτερο κομμάτι των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, για αναπτυξιακές επενδύσεις και όχι μόνο για την αποπληρωμή χρέους.
Στην αρχή η πρόταση ακούστηκε “καλά” στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον επιπλέον λόγο ότι πάνω στο κομμάτι αυτό των μέτρων, θα στηριχθεί το πλαίσιο αιρεσιμότητας της ελάφρυνσης του χρέους.
Στη συγκεκριμένη του μορφή αυτό το πλαίσιο λέει ότι από το πακέτο των “κερδών” που προβλέπεται να επιστραφούν στην Ελλάδα από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν αγοράσει οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ, ένα μέρος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δημόσιες επενδύσεις σε συνδυασμό με ιδιωτικούς πόρους.
Το κομμάτι αυτό όμως θα αποδίδεται στην Ελλάδα μόνο όσο η κυβέρνηση εφαρμόζει τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της.
Η “υποδοχή” αυτής της πρόβλεψης άλλαξε όμως στη συνέχεια καθώς στο Βερολίνοέφτασε η πληροφορία ότι με πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης – που υποστήριζε τη ρύθμιση αυτή – τα χρήματα αυτά δεν θα πάνε σε επενδύσεις αλλά στην πληρωμή εξοπλιστικών δαπανών για αγορές γαλλικού υλικού.
Η αντίδραση ήταν άμεση. Οι διαρροές προς τον γερμανικό τύπο έφεραν στο φως τις ζυμώσεις αυτές, τροφοδότησαν μια εκρηκτική αντίδραση εναντίον του μέτρου με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να αναγκασθεί να αναδιπλωθεί και τις γαλλικές φρεγάτες… να χάνονται στην τρικυμία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος.
Πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν μέχρι στιγμής διαψευσθεί, αναφέρουν ότι στελέχη του ESM επισκέφθηκαν το Βερολίνο με σκοπό να εξηγήσουν και να συζητήσουν τις σκέψεις που υπάρχουν όσον αφορά τα εναλλακτικά πακέτα για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι εξηγήσεις δόθηκαν με επαρκή και πειστικό τρόπο, αλλά η αντίδραση της γερμανικής πλευράς και του επιτελείου του κ. Σόλτς δεν άφησαν περιθώρια για να φανεί το πως θα κινηθεί το Βερολίνο τις επόμενες εβδομάδες όσον αφορά το θέμα αυτό.
Στις Βρυξέλλες πάντως επιμένουν ότι ο σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει και οι αποφάσεις του Ιουνίου του 2017 παραμένουν ως ο κεντρικός άξονας για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, που θα επιτηρείται όμως με ένα “αυξημένης ισχύος” εποπτικό μηχανισμό, καθώς “η διευθέτηση του χρέους με το πακέτο των μέτρων που έχει αποφασισθεί, συνιστά μία έμμεση πρωθύστερη χρηματοδότηση για την μετά την 20η Αυγούστου…”.
Σε αυτό τον μηχανισμό αναφέρθηκε χθες ο κ. Τσακαλώτοςμε τη δήλωσή του για περισσότερους των δύο ετήσιους ελέγχους στη μεταμνημονιακή περίοδο, ανεξάρτητα αν αυτό προκάλεσε δυσάρεστη αμηχανία στην κυβέρνηση, λόγω της συγκυρίας των αναφορών Γιουνκέρ στην “καθαρή” έξοδο.