Πριν από ένα χρόνο είχαν καταγραφεί 5.127 διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας που διατίθεντο για ενοικίαση σε τουρίστες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb. Σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 9.000 σε όλη την Αττική, ενώ κάθε χρόνο αυξάνονται κατά 80-100%.
Ο διπλασιασμός ωστόσο των προσφερόμενων διαμερισμάτων οδηγεί και σε λιγότερο φωτεινές πλευρές σε αυτή την «ανθηρή», πλέον, βιομηχανία της διανυκτέρευσης.
Την περασμένη εβδομάδα η «Κ» εκλήθη σε συνέλευση ιδιοκτητών επί της οδού Νίκης στο κέντρο της Αθήνας. Το θέμα της συνέλευσης ήταν «τα προβλήματα που δημιουργούν στους μόνιμους ενοικιαστές οι “παροδικοί”», όπως είπε ο Μιχάλης Ρ., συνταξιούχος, στην «Καθημερινή». Ο κ. Μιχάλης δεν ήθελε να δημοσιευθεί το όνομά του για να μην έχει προβλήματα με τους γείτονές του που νοικιάζουν, μέσω της πλατφόρμας, τον δεύτερο και τον τρίτο όροφο μιας παλιάς πολυκατοικίας του 1950 στο Σύνταγμα. «Ξέρετε τι είναι να βλέπεις μέσα στο μισοσκόταδο ένα άγνωστο πρόσωπο με βαριά ασιατικά χαρακτηριστικά να σε ρωτάει πού είναι το διαμέρισμα που νοίκιασε;”
Η κεντρική είσοδος της πολυκατοικίας ανοίγει με κωδικό που έχει βάλει η εταιρεία διαχείρισης των διαμερισμάτων, η οποία θέλει να αποφύγει να έρχεται εδώ κάθε τρεις και λίγο.
«Αυτό είναι λάθος» λέει ο Γιώργος Κανελλόπουλος, πρόεδρος εκείνων που νοικιάζουν ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση .«Οταν έχεις γείτονες πρέπει να μιλάς μαζί τους, να τους εξηγείς τι θα αντιμετωπίσουν, δεν γίνεται να αντιπαρέρχεσαι μια τόσο ριζική αλλαγή στον τρόπο χρήσης μιας πολυκατοικίας… σιωπηρά. Δεν είναι ξενοδοχείο, θέλει ωραία αντιμετώπιση».
Αλλάζουν άποψη
Για τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτο Παραδιά το πρόβλημα δεν είναι απλό: «όποιου τη θέση και αν πάρεις θα βγεις χαμένος», λέει αφοπλιστικά. Η αλήθεια όμως είναι ότι στη συγκεκριμένη συνέλευση ιδιοκτητών, στην οποία πήραμε μέρος, οι παρόντες ήταν πάνω από 60 ετών. Οταν τους θέτουμε το ερώτημα τι θα κάνατε αν ο ιδιοκτήτης ήταν ο γιος σας που δεν είχε άλλο εισόδημα, ακολουθεί σιωπή. Ο Παραδιάς, πάντως, λέει ότι πολλές φορές ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν έρθει στο γραφείο για να διαμαρτυρηθούν και λίγο αργότερα εμφανίζονται ξανά, αυτή τη φορά για να ρωτήσουν πώς θα γίνει να προσφέρουν το ακίνητο σε μια πλατφόρμα για βραχυχρόνια ενοικίαση.
Ομως ο Παραδιάς, που έχει παραδείγματα στο περιβάλλον του από ανθρώπους που κάνουν βραχυχρόνιες μισθώσεις, λέει ότι εφέτος τον χειμώνα πλατφόρμες όπως η Airbnb ζητούσαν από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων να δίνουν τιμές 19 ευρώ, «καθώς η ζήτηση τον χειμώνα είναι μειωμένη».
Το ηλεκτρονικό μητρώο
Ο κ. Παραδιάς θεωρεί ότι το κράτος δεν είναι συνεπές απέναντι τους ενοικιαστές βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, καθώς από τον Ιανουάριο του 2017 είχε δεσμευθεί, με νόμο που ψηφίσθηκε τότε, ότι θα δημιουργούσε ηλεκτρονικό μητρώο των ιδιοκτητών που νοικιάζουν τα ακίνητά τους. «Τέσσερις μήνες μετά ακόμα περιμένουμε λέει ο κ. Παραδιάς, ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι έπιασε στα… πράσα κατόχους ακινήτων που προέβαιναν σε μισθώσεις χωρίς να δηλώνουν τα εισοδήματά τους. Η πίεση για τη δημιουργία του μητρώου, ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, είχε ασκηθεί από τους ξενοδόχους της Αθήνας ενόψει των κυβερνητικών σχεδίων, τότε, να επιβληθεί τέλος διανυκτέρευσης (σ.σ.: εισπράττεται ήδη) αλλά και του γεγονότος ότι είχε δημιουργηθεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα εύρεσης στέγης σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας γύρω από την Ακρόπολη.
Η φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων
Πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) διαβεβαιώνουν την «Κ» ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των στοιχείων για τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις κατοικιών θα «ανέβει» στα τέλη Μαΐου.
Οπως λένε, «τώρα γίνονται δοκιμές» ώστε να αξιοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα για την τουριστική σεζόν που άρχισε το Πάσχα. Ολοι όσοι νοικιάζουν ακίνητα μέσω της Airbnb θα καλούνται να τα δηλώσουν σε αυτήν. Οσοι δεν τα δηλώσουν στις Αρχές θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα που φθάνουν έως τις 5.000 ευρώ.
Το ετήσιο εισόδημα που απέκτησαν το 2017 οι φορολογούμενοι από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων θα δηλωθεί στη φετινή φορολογική δήλωση σε συγκεκριμένο κωδικό και θα φορολογηθεί με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων (συντελεστές 15%-45%).
Ειδικότερα, για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 15%. Με συντελεστή 35% φορολογείται το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από 12.001 ευρώ έως 35.000 ευρώ. Τέλος, με 45% φορολογείται το μέρος του εισοδήματος που ξεπερνάει τα 35.000. Οι συντελεστές αυτοί θα ισχύσουν για όσους δεν προσθέσουν άλλες υπηρεσίες, πλην της ενοικίασης και παροχής κλινοσκεπασμάτων.
Στην περίπτωση που παρέχονται από τους ιδιοκτήτες άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα από τέτοιες μισθώσεις θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με 22% μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ, 29% από 20.001 έως 30.000 ευρώ, 37% από 30.001 έως 40.000 ευρώ και 45% για τα ποσά πάνω από 40.000 ευρώ. Ετσι φορολογούνται και οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων που οι ιδιοκτήτες τους εκμεταλλεύονται για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Πάντως και οι μέτοχοι αυτών των εταιρειών διαχείρισης είναι ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι το εισόδημα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ.