Μόλις σ’ έναν μήνα η Δικαιοσύνη εκδίκασε αποφάσεις που αφορούν ιατρικές αμέλειες, με τα ποσά των αποζημιώσεων να αγγίζουν τις 800 χιλιάδες ευρώ και στις τρεις περιπτώσεις. Το τραγικότερο όλων είναι ότι και στις τρεις περιπτώσεις, λόγω των ιατρικών αμελειών, οι ασθενείς έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία κι όχι μόνο, ενώ ένας τρίτος ασθενής απεβίωσε λόγω λανθασμένης ιατρικής διάγνωσης μέσω τηλεφώνου.
Η τρίτη υπόθεση ιατρικής αμέλειας για αυτό τον μήνα, που έρχεται σήμερα στο φως της δημοσιότητας, αφορά ανεπάρκεια γιατρών στο ΓΝ Λευκωσίας να διαγνώσουν έγκαιρα κάταγμα σε 34χρονο οικοδόμο (το 2006), με αποτέλεσμα σήμερα ο άνθρωπος να είναι ανίκανος για εργασία και να είναι αντιμέτωπος ακόμη και με τον κίνδυνο τετραπληγίας.
Μετά από τροχαίο κρατήθηκε για 2 μέρες στο νοσοκομείο, αφού διαγνώστηκε με διάστρεμμα αυχένα και εγκεφαλική διάσειση. Μετά από 1 χρόνο επισκέφθηκε νοσοκομείο στη Σουηδία, όπου και πραγματοποίησε μαγνητική τομογραφία, με αποτέλεσμα να διαγνωστεί με σοβαρά προβλήματα και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση σπονδυλοδεσίας.
Την υπόθεση εκ μέρους του χειρίστηκε ο νυν Υπουργός Σάββας Αγγελίδης υπό την ιδιότητά του ως δικηγόρος. Το Ανώτατο, αφού έκρινε λάθος το συμπέρασμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου, ότι δηλαδή δεν υπήρχε συνάφεια των προβλημάτων του με τη διάγνωση, επεδίκασε αποζημιώσεις ύψους 640 χιλιάδων.
Του αφαίρεσαν από λάθος προστάτη
Του διέγνωσαν λάθος όγκο και του αφαίρεσαν ολόκληρο τον προστάτη. Η απόφαση αυτή λοιπόν προκάλεσε σε ασθενή σωρεία ιατρικών, ψυχολογικών, αλλά και κοινωνικών προβλημάτων. Ενώπιον του Δικαστηρίου κατέθεσαν δεκατέσσερις συνολικά μάρτυρες. Η εξέταση και αντεξέταση κάποιων εξ αυτών ήταν πολύωρη, ενώ τα πρακτικά της διαδικασίας καταλαμβάνουν πέραν των 500 δακτυλογραφημένων σελίδων. Πρόκειται για υπόθεση με πολύπλοκα και περίπλοκα ιατρικά θέματα, στην οποία κατέθεσαν επτά γιατροί, που είχαν διαφορετικές απόψεις σε ουσιώδη θέματα.
Το Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση υπέρ του Ενάγοντος και εναντίον των Εναγομένων για το ποσό των € 70.000, γενικές αποζημιώσεις, πλέον νόμιμο τόκο από την 7.09.2004 μέχρι εξόφλησης και για το ποσό των €3.023,63, ειδικές αποζημιώσεις, πλέον νόμιμο τόκο από την ημέρα καταχώρισης της αγωγής μέχρι εξόφλησης.
Λάθος διάγνωση διά τηλεφώνου
«Όλα θα είν’ εντάξει» είχε πει από τηλεφώνου ο γιατρός, συνιστώντας λήψη αγχολυτικών σε 49χρονο από το Αρεδιού, ο οποίος πέθανε όταν ο γιατρός δεν συμβούλευσε τη σύζυγό του να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, αφού το απόγευμα της ίδιας μέρας τού τηλεφώνησε για να αναφέρει ότι ο σύζυγός της υπέφερε από σχετικά έντονους πόνους στο στήθος. Ο παθολόγος καλείται να καταβάλει αποζημίωση ύψους 85.790 ευρώ.