Μια άλλη Γαλλίδα, η 27χρονη Μελινά Μπουγκεντίρ, είχε καταδικαστεί τον Φεβρουάριο σε επτά μήνες φυλάκιση, όχι όμως βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας αλλά με την κατηγορία της παράνομης διαμονής στο Ιράκ.
Η Μπουτουταού εξήγησε ότι είναι αλγερινής καταγωγής και «προσηλυτίστηκε στο ισλάμ αν και ήταν χριστιανή». Μάλιστα πρόσθεσε ότι έφυγε από τη Γαλλία για το Ιράκ με τον σύζυγό της, «έναν τραγουδιστή της ραπ».
«Πήγαμε στην Κωνσταντινούπολη για διακοπές και μόλις έφτασα στην Τουρκία ανακάλυψα ότι ο σύζυγός μου ήταν τζιχαντιστής. Ένας άνδρας με το όνομα αλ Κουρτούμπι ήρθε σε επαφή μαζί του και οδήγησε εμένα και τα παιδιά μου σε ένα μέρος όπου κρυφτήκαμε σε μια σπηλιά», διηγήθηκε.
Στη συνέχεια η οικογένεια έζησε στο «χαλιφάτο» του ΙΚ. Ωστόσο το 2017 στη διάρκεια επιχείρησης του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη των εδαφών της χώρας από τους τζιχαντιστές, «ο γιος μου Αμπντάλα σκοτώθηκε σε έναν βομβαρδισμό», είπε η Μπουτουταού.
Τους τελευταίους μήνες δεκάδες Τούρκοι υπήκοοι καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στο Ιράκ. Μία Γερμανίδα έχει επίσης καταδικαστεί σε θάνατο.
Η αντιτρομοκρατική νομοθεσία επιτρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον ανθρώπων που δεν εμπλέκονται σε βίαιες ενέργειες, όμως υπάρχουν υποψίες ότι βοήθησαν το ΙΚ. Προβλέπει την επιβολή της θανατικής ποινής ακόμη και για όσους δεν ήταν μαχητές.